Мобилно приложение спасява хора в нужда

02 Фев 2019 08:45

 

Снежно време, лед е сковал всичко наоколо. Някой пада и сериозно се ранява. Звъни на 112 и чака линейка от 5 минути до час. Зависи от трафика и сложността на инцидента. Има и друг вариант - да подаде сигнал в мобилното приложение iHELP. Платформата локализира подадения сигнал и го изпраща до всички в радиус от 500 метра. Така потребители, които ползват приложението и се намират в близост, виждат този сигнал и може да се притекат на помощ. Зад iHELP стоят Христо Христов и негов приятел от Словения.

“Идеята е на моя партньор Андраж Огоревц – той е словенец и развива проекта в родината си. На два пъти е щял да загуби своя брат, чакайки линейка повече от 40 минути. След тези ситуации започва да мисли как да намали тази загуба на време. Време, което е твърде ценно, когато става дума за съхраняването на живот”, разказва Христов. Той и Огоревц се запознават в Лондон. След като разбира за идеята на словенеца, се впечатлява от нея и проекта, затова решава, че платформата трябва да бъде развивана и в България.

За регистрация в приложението са нужни имейл, парола и телефонен номер. Към момента потребителите са два типа. Първата група са спасители - доброволци (медицински лица, пожарникари, обучени граждани на долекарска помощ), а във втората група попадат тези, които биха използвали iHELP при нужда от помощ. При подаване на аларма - системата локализира пострадалия и изпраща SOS аларма до спешните му контакти и всички потребители, намиращи се в радиус 500 м от него. Освен това платформата е адаптирана и за хора с увреден слух.

Мрежата за взаимопомощ функционира от 2017 г. и до момента има над 3500 потребители в България и над 32 хил. в Европа. Освен това у нас са обучени над 2400 човека за оказване на първа помощ в различни инициативи на Христов. “Имали сме три реални аларми, но не се е налагало да се прилага сърдечен масаж и изкуствено дишане”, обяснява той. В Словения приложението има близо 100% покритие и над 40 спасени живота. Освен за долекарска помощ от тази година с iHELP може да се алармира и при ПТП-та, кражба на автомобил, пожари и бедствия.

Миналата година Христов участва в реализирането и на кампанията “Пазители на сърца: Мисия София”, с която искат да положат основите на мрежата за взаимопомощ на територията на гр. София.

“Целта ни бе 5000 родители да бъдат обучени на долекарска помощ. Успяхме да обучим 1500 и създадем мрежа от 1800 потребители. Уникалното на iHELP е, че не е проект за определена социална група, а за всеки човек, имащ пулс и дишане”, разказва той.

Източник: 24chasa.bg

Main Menu