Борисов: Договорът за добросъседство ще бъде вграден в темелите на съседите

04 Фев 2019 23:22

Македонският премиер Зоран Заев, който е на посещение в София, благодари на премиера Бойко Борисов за подписания през 2017 година договор за приятелство и добросъседство. По думите на Заев, този документ е отворил пътя и за Преспанското споразумение с Гърция, и пътя на Скопие към НАТО.
"Приятелството никога не било по-голямо и ще расте", отбеляза Зоран Заев.

 

От своя страна Бойко Борисов каза, че с Европейската комисия ще се водят разговори за въвеждане на нулеви митнически ставки при двустранната търговия между България и Македония, така че сегашният стокообмен от 605 милиона евро да достигне 1 млрд. евро.

 

Борисов също подчерта важността на договора за приятелство и добросъседство, както и за ролята на българското европредседателство, което е дало перспектива на нашите съседи:

 

“Благодарение на тази тема, когато никой не вярваше, че въобще може да се тръгне по този път, ако се върнем за една година и половина назад, не повече, това не може да си го представим. Договорът за добросъседство с България ще бъде вграден в темелите на успеха на нашите съседи. Толкова бързо става, че не може да го проумеете, че само за една година България и Македония ще се разберат, Македония и Гърция ще се разберат. България е първата държава, която ратифицира протокола за присъединяване на Македония към НАТО. Полезно ли е това за България, ами естествено, когато тила ни, нашите съседи са в един пакт, в един съюз, естествено, че е по-добре“.

 

В присъствието на двамата премиери беше подписана и двустранна програма за сътрудничество в културата. Министрите на културата на двете страни положиха заедно венец пред бюст-паметника на революционера Гоце Делчев, така заедно се почита 147-ата годишнина от неговото рождение.

Main Menu