Всеки трети учител се жалва от тежък стрес

08 Фев 2019 11:41

 

35% от българските учители се оплакват от силно изразен общ стрес, сочат данни на учителския синдикат към КТ "Подкрепа". Изследването е на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според него три четвърти от изследваните учители характеризират трудовото си натоварване като високо и с висок темп на работа. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми и натоварване за 12,5% от изследваните.

За психично изтощение след работа повече от два пъти месечно съобщават 63% от преподавателите, за физическо изтощение - 48%, а за трудно заспиване и нарушения на съня - 40%. Една четвърт от учителите съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си, пряко обусловени от трудовото им натоварване, обобщава "Стандарт".

Профилът на професионалните стресори показва, че шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината до 2/3 от учителите. Резултатите от същото изследване посочват, че учителите изтъкват средно по 6 здравни симптома, като 35% от изследваните учители са отсъствали от работа във връзка с тези си здравни оплаквания.

Най-чести са болките в кости, мускули и стави, от които се жалват над половината учители. 48% се оплакват от висока тревожност, а 38% - от болки в гърба. 36 на сто имат проблеми, свързани със замайване и виене на свят, а всеки трети преподавател се жалва от болка и тежест в сърдечната област, както и от главоболие.

От синдиката посочват, че един важен аспект, касаещ здравето, е застаряването на учителите у нас, тъй като с възрастта настъпват редица промени в мускулно-скелетната, сърдечносъдовата, дихателна система, зрение, слух и др. Увеличава се делът на преподавателите с хронични заболявания.

Затова и синдикатите се договарят с МОН за създаване на система за рехабилитация на учители, като министерството ще плаща част от средствата за лечението им, когато ползват бази на НОИ.

Main Menu