Борисов: Всеки един танкер се извежда в центъра и всяка една лодчица се записва

08 Фев 2019 11:44

 

"Хубаво е политиците да си мерят приказките - първо да проверяват и после да говорят". Това обяви премиерът Бойко Борисов, който преди представянето на преноса на горивата на съвещание с всички държавни служби - ГДБОП, Морска администрация, прокурори, ДАНС и Агенция "Митници".

Искаме на българските граждани да покажем от танкер до бензиностанциите, как се контролира как и какви мерки сме взели, уточни Борисов и допълни, че ще се покаже още как може да се излъже държавата и какви мерки може да се вземат.

"Всички в контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска и затова тази информация ще се представи тук", посочи министър-председателят. Той посочи, че трябва да се дадат препоръки и ако някъде има празнота - да се надгради.

"При тази цялата система се допуска публичното пространство - 80 танкера, 100 танкера влезли. Сега всеки един танкер се извежда в центъра и всяка една лодчица се записва и когато кажеш в Народното събрание 80 танкера, те каним в ГДБОП гледаш два-три дни дали има или няма контрабанда", заяви Борисов.

Когато някой политик каже нещо - заповядайте, ето проверете, отсече министър-председателят. Премиерът иска всичко да се съхрани и да се запише, за да може да се контролира в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Борисов иска да знае дали има изградена камера, защото разпоредил и знаел какво има и какво не. "Питат ни влязъл ли е танкер, без да го видим".

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се похвали, че за 3 години координационният център се утвърдил като много успешен.

"Ще покажем как институциите, представени в Координационния център имат пряко отношение в контрола на тези рискови сектори, какъвто е този за горивата и как се извършва контролът", увери Спиридонов.

По време на представянето на горивата трябва да стане ясно как институциите, които са представени в координационния център и контролът върху тези рискови сектори как точно осъществяват този контрол със своя административен капацитет.

Припомняме, миналата седмица депутатите гласуваха отлагане на спорния нов закон за горивата с шест месеца, за да може да се постигне компромис между страните "за" и "против".

Изготвеното от Емил Димитров - Ревизоро законодателство срещна съпротивата и на редица организации в лицето на АИКБ, КРИБ, Българската строителна камара, Минно-геоложката камара и най-вече на Асоциацията на търговците и превозвачите на горива, които организираха протести още през пролетта на миналата година, а в парламента получиха подкрепата на НФСБ.

Твърда подкрепа за законодателството имаше от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), както и от Българската стопанска камара, които като основен аргумент изтъкваха нуждата от прекратяване на контрабандата и изсветляване на сектора. Самото отлагане на закона те определиха като чадър над сивия сектор.

След протести и спешни срещи на различните страни, включително и при премиера Бойко Борисов, бе взето решение влизането в сила на закона да се отложи с 6 месеца, за да може в Наредбата, която го съпътства, да бъдат внесени промени. /news.bg

Main Menu