Печат на тази страница

Българка със стаж 33 г. взема 340 евро на месец, най-малко от всички в ЕС

09 Фев 2019 20:08

Елена Марвакова, както и много други източноевропейски работници работи в текстилната промишленост, работи с все сили за минимално заплащане. Тя има стаж 33 години, но независимо от това жената заработва общо 340 евро, отбелязва Euronews.
Преди месеци минималната работна заплата в България стигна 286 евро на месец, но българите продължават да са най-бедните работещи в Европейския съюз са българите.

 

"Българските закони са създадени за хора? Или са създадени за роботи? Работим без почивка: с такива правила нашият работодател узакони система за почти принудителен труд“, казва бг-работничкката пред медията.

 

Работата за ниски заплати през целия живот води до много ниски пенсии. 80-годишната Атлаза Щерева се пенсионира практически бедна. Започва да работи на 15-годишна възраст, засажда дървета, работи като готвач. Наскоро се занимавала с производство на ципове за шивашката промишленост. Нейната пенсия е около 150 евро на месец. 50 от тях трябва да плаща за електричество и медицинска помощ, сочи Euronews:.

 

Според тв-канала ниската заплата е основната причина, поради която българите напускат страната си – в Западна Европа им плащат по-добре. Но животът в две страни разделя семействата.

Main Menu