Печат на тази страница

Борисов се среща с британския посланик заради случая "Гебрев-Скрипал"

11 Фев 2019 09:17

Премиерът Бойко Борисов се среща тази сутрин с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса "Гебрев", съобщиха bTV и Нова телевизия.

Причината за спешния разговор, който ще се проведе в Министерски съвет, е информацията, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 година. Това твърдят два сайта за разследваща журналистика - руски и британски.

В тази връзка Комисията за контрол над службите за сигурност ще направи изслушване на компетентните органи и институции, съобщи в петък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Тази сутрин бившият депутат от НДСВ и член на комисията по отбрана и сигурност Станимир Илчев коментира:

"Инцидентът с г-н Гебрев не можеше и не биваше да се окачествява като битов или просто като форма на някаква конкуренция, опит просто за изместване на бизнеса на този човек от пазара, за прегрупиране или за трансформиране. Агенти на всички специални служби могат да участват в подобни операции", допълни той пред bTV.

По думите му Русия води ариергардни действия на Балканския полуостров.

"За тях е характерен широкият диапазон от прийоми, които трябва да се използват, за да бъдат съхранени главните сили - придвижването на главната колона към нейното назначение. В контекста на едни ариергардни действия на специалните служби трябва да се очаква всичко, включително и комбинацията между техните действия и действията на параструктурни звена. Също така да се получава версията на частната поръчка през съответната специална служба, за което намекна бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев вчера", каза още Илчев.

 

Парадоксално е, че близо 4 години по-късно ние обръщаме внимание на един проблем от този характер, заяви междувременно пред Нова телевизия Александър Йорданов.

"Всъщност става дума за лице, което британските служби са фиксирали, че присъства по време на опита за убийство на семейство Скрипал в Солсбъри заедно с други двама руски граждани, които вече са установени кои са те, защото и двамата са били с фалшиви имена. Третото лице обаче, което е било също с фалшиво име, се оказва, че по време на опита за убийство на Емилиян Гебрев в България. Той идва два пъти в България, като първият път присъствието му съвпада с този опит за престъпление и си заминава не на датата, на която е трябвало да замине - 31 март 2015, а си заминава два дни по-рано. През месец май отново се връща, в момента, в който Гебрев е влязъл в болницата. Този път о същата схема, но не се връща с билета за обратно, а се връща през Сърбия. Всички тези факти показват, че един чужд гражданин с фалшиво име и с паспортна фалшива регистрация присъства на българска територия. Поставя се елементарния въпрос - нашите служби засекли ли са го, знаят ли за случая", обясни той.

Според него има два варианта.

"Първият - знаят, обаче си траят и не са докладвали. Вторият - те са длъжни, ако са засекли такъв човек и такава личност - да информират държавното ръководство. Вече се поставя въпросът защо три години се мълчи. Това, което ме впечатли най-много, че частни структури могат да поръчат на едно държавно разузнавателно управление ГРУ за извършване на престъпление", коментира Йорданов.

В същото време бившият евродепутат Ивайло Калфин изрази мнение, че се очаква българските служби да знаят кой и как работи.

"Надявам се да има разследване, което да доведе до някакъв резултат. Не мисля, че може да го гледаме за терористична заплаха.Очевидно е, че има злоумишлени действия, които трябва да бъдат пресечени. Аз не вярвам във версията, че една държавна служба, която и да е тя, включително и руската, ще поеме някакви частни поръчки. Ако е намесено руското военно разузнаване, това не е частна поръчка", каза той.

Main Menu