Печат на тази страница

Децата с епилепсия у нас са около 30 000

11 Фев 2019 15:40

За 2017 само децата с епилепсия са били около 30 000. В момента всички хора с епилепсия в страната са около 50 000. Това стана ясно на пресконференция по повод Международния ден на борбата с епилепсията.

Всяка година от епилепсия заболяват между 20 и 70 души на всеки 100 000, няма статистика болните деца да са повече в момента.

Оказва се, че най-засегнати от заболяването са децата, тъй като над 60% от епилепсията започват в детска или юношеска възраст.

Ако те бъдат диагностицирани в ранна възраст могат да бъдат успешно оперирани и да не приемат лекарства. "Спестяват се мъките на пациентите и техните семейства", подчерта доц. Петя Димова, председател на Българското дружество против епилепсията.

На днешния ден центърът по хирургия на епилепсията към клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" навършва 10 години.

"От две години той е и център за изследване и на други редки и сложни форми на заболяването", обясни доц. Димова. Тя посочи, че това е най-често срещаното неврологично заболяване.

 

Според нея е необходимо на хората с епилепсия да бъдат давани повече права и достъп до правилно лечение.

В клиниката са изследвани над 1000 пациенти, от които 250 успешно са преминали операция.

Всички диагностични методи и иновации от цял свят са въведени в първия център по епилепсия у нас. "Разполагаме с всякакви технологии за откриване на причината за епилепсия, когато това е възможно", сподели неврохирургът доц. д-р Красимир Минкин.

Центърът няма нужда от чужди епилептолози и работи с български специалисти.

 

Около 30% от пациентите имат пристъпи, които не се овладяват с медикаменти. 30 електрода покриват главата, за да изследват заболяването. Правят се и вътремозъчни изследвания. Оперативната намеса може да премахне дългогодишната епилепсия, водеща до редица ограничения в живота на пациентите.

За да може един медикамент да влезе в позитивната листа и да бъде реимбулсиран в България, преминава през тежка процедура.

По думите на д-р Минкин всичко ще е по-лесно, ако започва от министерство на здравеопазването, защото има осигурена пътека, по която преминава лечението.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, обясни, че все още има хора, които считат, че епилепсията е заразна болест, а други смятат, че тя е психично заболяване.

Според нея трябва да се дава повече гласност на това заболяване./news.bg

Main Menu