Настояват Цацаров да провери работата на WWF у нас

11 Фев 2019 16:58

11 организации искат мерки до властта срещу дейността на швейцарската частна организация WWF - Световен фонд за дивата природа. Според тях "продължава намесата във вътрешните работи на страната.

В отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и външният министър Екатерина Захариева, организациите "Зелена Кресна", "Зелен Алианс", "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле", "Природата за хората", "Кластър зелен транспорт", асоциацията "Българско Черноморие", съюз "Интелигентна България", Български-ловно рибарски съюз, Балкански център за устойчивост и екоинженеринг, Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" и коалиция "За да останат хора в България" напомнят за твърдението си от миналата седмица.

Според тях промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите, се атакуват от WWF, като целта на "зелените" е "да провалят законопроекта, защото той ще даде възможност да се докаже, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила".

Според 11-те организации зоните в Натура 2000 в България, определени от "зелените" неправителствени организации в периода 2005-2007 година, не отговарят на изискванията - разпространение на растителни и животински видове, тъй като това не е потвърдено с данни от теренни проучвания, снимки,GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона.
"Зелените" са работили по прогнозни данни. тоест по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства.

 

Именно заради подменената методология, според отвореното писмо, Натура 2000 в България достига до 34% от територията на страната.
Като доказателство се прилагат и данни за другите европейски страни, където процентите са значително по-ниски - най-висок в Италия (19%) и най-нисcк в Дания - 8.4%.
У нас защитените зони са толкова раздути, защото всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства, за наличието на различните видове в зоните на Натура 2000, заявява отвореното писмо.

"Заради тази измама и манипулиране на данни, винаги срещу държавата ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена на базата на научни данни, а чрез фалшификации", посочват още организациите.

Според тях отпорът срещу промените в Закона за биологичното разнообразие е за да се скрият фактите, че за нито една зона, вкарана от тях в Натура 2000, няма официални протоколи, доказващи проучвания на терен (на място), а ако се приемат промените от "зелените организации" трябва да представят данни за теренните си проучвания.

"Оказва се, че Натура 2000 в България е едно огромно престъпление", пишат в отвореното писмо и посочват, че на практика в момента МОСВ иска да вкара ред в законодателството, като има поддръжката на имена от научната общност.

"Настояваме Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие, предложени от МОСВ - с тяхното приемане ще спрат престъпните схеми, чрез които швейцарската офшорка WWF и "еколозите" изсмукват пари от националния и европейския бюджет", пише в отвореното писмо, в което се и настоява Главна прокуратура да започне проверка на клона на WWF в България и всички свързани с нея лица и организации.

Освен това се призовава и МВнР да инициира законодателни промени, "с които да се регламентира финансирането и дейността на чуждите неправителствени организации, работещи в Република България, и тези български, които се финансират от чужбина, и по донорски програми на чужди организации, действащи на територията на страната".

Според 11-те организации досега управлението на Натура 2000 представлява единствено забрани, рестрикции и превръщането на над 34% от територията на страната в пущинак, което автоматично оказва влияние върху обезлюдаването и процесите на емиграция.

"Разчитаме, че най-накрая институциите в България, начело с Министерския съвет, ще вземат да си свършат работата и ще прекратят рекета на "зелените" неправителствени организации, върху държавата, общините, бизнеса и хората", завършва отвореното писмо, подписано от:

Сдружение "Зелена Кресна", Съюз "Интелигентна България", Български-ловно рибарски съюз, Сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле", Балкански център за устойчивост и екоинженеринг, Сдружение "Клъстър зелен транспорт", Национална асоциация "Българско Черноморие", Национално гражданско сдружение "Природата за хората", Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите", Коалиция "За да останат хора в България", Зелен алианс./news.bg

Main Menu