Нови проблеми пред патриотите, ако в евентуална нова ЦИК получат 2 места

13 Фев 2019 09:02

Малката коалиция трябва да има 2 или 3 места в евентуална нова ЦИК, заяви за БНР зам.-председателят на Комисията по правни въпроси и депутат от НФСБ Христиан Митев. Той не изключи възможността именно тук да възникнат нови проблеми сред партньорите в малката коалиция, ако местата се окажат две. Според него основателна причина за отлагане процедурата по смяна на състава на ЦИК би било, ако някоя от партиите няма готовност да предложи свои кандидати. Ако се стигне до такова решение, "Обединени патриоти" ще се съберат и ще предложат кандидатури, декларира Митев.

"Трябва да бъде спазен законът. От друга страна отчитам и готовността на отделните политически сили. От ГЕРБ си имат своя теза - че този състав има опит. Предполагам, че те се основават и на още един аргумент - да не бъдат обвинени, че в този кратък срок до изборите се променя състава й и след това това да бъде използвано от други политически сили - да обясняват един или друг резултат след изборите. Предполагам, че притеснение има и в посока на действията на президента, защото той издава указа за назначаване на членовете на ЦИК. При тези напрегнати междуинституционални отношения между президента и МС и НС, може да се очаква от негова страна действия, които по един или друг начин да спънат или да попречат на този процес, което би било много по-лошо от това да остане тази ЦИК в този състав", коментира Митев в интервю за предаването "Преди всички". Той добави обаче, че по този начин се оставя на заден план въпросът, свързан със спазването на закона.

Ако се види законопроекът в първоначалния му вид, в него няма толкова съществени промени, каза депутатът от НФСБ. По думите му той има за цел да реши чисто технически проблеми. Според него би било редно обаче днес на заседанието на правната комисия да се реши дали новите предложения от последния момент могат да бъдат обсъждани:

"Всички останали предложения Христиан Митев - и за промяната на подсъдността, и за увеличаването на секциите в чужбина и т.н., всъщност е извън обхвата и предмета. Според мен този въпрос трябва да бъде решен от комисията - дали попадат или не предложенията, които са извън обхвата, дали ще бъдат разглеждани или не. Това са съществени промени в правилата. Не е времето и не би следвало да обвързваме предстоящите и европейски, и местни избори с подобна промяна".

Патриотите са категорични за това да няма номера в бюлетините и не биха приели други предложения в тази насока, категоричен бе Христиан Митев. Той декларира, че няма да подкрепят предложенията на ДПС.

По отношение на предложението за преференциите партиите в "Обединени патриоти" са на различни позиции. Според него преференции трябва да има при европейските и парламентарните избори, но да се помисли за местните избори.

Main Menu