МВР арестува антимафиот от ГДБОП за корупция

14 Фев 2019 16:52

Служител на Главна дирекция Борба с организираната престъпност е бил арестуван вчера по обвинение в корупционни действия. Това разкрили пред Блиц два независими източника.

Антимафиотът не е действал сам, а е бил част от организирана престъпна група, която е извършвала противозаконни действия на територията на София.

Въпросният служител е бил разработван от отдел Вътрешна сигурност в МВР.

За момента все още не е ясно, коя прокуратура наблюдава случая, но по принцип делата срещу организирани престъпни групи са под надзора на Специализираната прокуратура.

Арестуваният служител на този етап се възползва от правото си да не дава обяснения.

Събрани са достатъчно доказателства и вчера бе привлечено като обвиняем още едно лице по случая с подкупните полицаи от 4-о РУП в София. Това каза на извънреден брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев.

„Обвиненията срещу него са за участие в организираната престъпна група и лично укривателство. Към момента са известни случаи за това, че същият служител на МВР е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажба на ментета. Документирани са няколко такива случая. Към онзи момент той е бил част от 4 РУП, в „Икономическа полиция”, обясни Гешев.

От думите му стана ясно още, че към момента въпросният служител на реда от по-малко от година е служител на ГДБОП. „Дейността, за която е привлечен към наказателна отговорност, няма нищо общо с работата му в ГДБОП”, уточни Гешев.

Не е имало сигнали срещу него. Подал е молба да бъде преназначен в ГДБОП, не е гонен от 4 РУП.

„Съществува вероятност към наказателна отговорност да бъдат привлечени още лица. Компромиси няма да има и не ги правим”, каза още зам. главният прокурор.

Main Menu