Случаите на морбили с различни източници на инфекция

14 Фев 2019 18:03

Няма епидемиологична връзка помежду потвърдените 5 случая на морбили в страната. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура, катарални прояви - хрема и кашлица и макулозен обрив.

В 4 от случаите става въпрос за деца - най-малкото е на годинка и 8 месеца, след него - две деца на годинка и 9 месеца, и едно дете на 3 години. Данните са от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Петият заболял е 37-годишна жена, като случаят е съобщен от столичната здравна инспекция.

Заразените са с инфекционист и са хоспитализирани.

И петте случая са потвърдени лабораторно вчера, 13 февруари, в Националната референтна лаборатория "Морбили, паротит и рубеола" към Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Там са изследвани и други две контактни деца, без клинична симптоматика, които са с отрицателен резултат.

При проведените до момента епидемиологични проучвания е установено, че лицата не са имунизирани срещу морбили и не дават категорични данни за контакт с болни лица. 

Вероятно се касае за различни източници на инфекцията, предизвикали спорадични заболявания, пишат от МЗ.

Здравните органи са издирили общо 145 контактни на заболелите лица, които са под медицинско наблюдение. Към момента сред тях няма такива с признаци на заболяването.

С цел недопускане разпространението на заболяването Министерството на здравеопазването е дало указания до здравните инспекции за засилване на контрола и преглед на пациентските листи от общопрактикуващите лекари за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината, както и на необхванати лица.

Министерството призовава всички родители да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Осигурени са достатъчно количества ваксини за провеждане на имунизация срещу инфекцията, уверяват здравните власти.

Припомняме, в началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана.
Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани.
Стигна се и до смъртен случай - 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от шарката.

През 2018 г. в България бяха регистрирани 13 случая на заболели от морбили, при чужди граждани, пребивавали в България и при български граждани, пътували в страни с епидемично разпространение на заболяването.

Main Menu