Печат на тази страница

Епидемиолог: От години нямаме 95% покриваемост на ваксинация от морбили

16 Фев 2019 11:30

Епидемиологът Мира Кожухарова призова също в студиото на БиТиВи за имунизация. Тя посочи, че това може да стане във всеки един момент, а дори и да има поставена втора ваксина и това да не се знае, третата няма да навреди.

"От години нямаме 95% покриваемост на ваксинацията", призна Кожухарова и обясни, че това е изключително опасно, тъй като е застрашен колективният имунитет.

В инфекциозното отделение на болницата в Благоевград са настанени 7 деца и 2-ма възрастни.

"Децата са в средно до тежко състояние. Едно от тях е с тежка дихателна недостатъчност. Засега е стабилизирано. Едно от малките деца е с пневмония. Всички те са от Разлог", каза дежурният лекар на болницата в Благоевград д-р Лазарова. Тя допълни, че болните са заразни 5-6 дни след началото на първите обриви.

 

27-годишен, заразен с морбили, е настанен в реанимацията на болницата. Той е в тежко състояние, но стабилно, бил е с дихателна недостатъчност, което е нормално клинична картина при усложнения от морбили.

Самото детско отделение в болницата в Разлог, откъдето тръгва заразата, е затворено, като е поискана подкрепа от полицията, за да може да се предотврати излизане и разпространение на инфекцията.

Всички контактни със заболели от морбили ще бъдат задържани в болницата, докато мине инкубационния период.

Смята се, че инфекцията, избухнала в детското отделение в Разлог, е вътреболнична. Заразата се пренася по въздушно-капков път и е изключително лесно неваксиниран да се разболее.

 

"Децата, настанени в софийската болница "Света Анна" са в стабилно състояние", каза доктор Лъчезар Панчев. Те са под постоянно наблюдение, едното дете е с пневмония - усложнение от морбили.

Все още дали това е точно морбили, не е доказано, тъй като лабораторните изследвания се очакват в началото на следващата седмица. Но клиничната картина на всички приети показва почти сигурно за лекарите, че става въпрос за инфекция морбили.

 

Здравните органи следят 145 лица, били в контакт със заразените

Припомняме, вчера стана ясно, че в България вече има пет доказани случая на морбили, като четири от заболелите са деца, а петият е 37-годишна жена от София.

Малко по-късно се установи, че още 12 деца от Благоевградско са със съмнение за болестта.

В началото на 2017 г. в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, у нас възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана.

Бяха установени 165 заболели - основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани.

Стигна се и до смъртен случай - 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от шарката.

През 2018 г. в България бяха регистрирани 13 случая на заболели от морбили, при чужди граждани, пребивавали в България и при български граждани, пътували в страни с епидемично разпространение на заболяването./news.bg

Main Menu