Цветанов: Съгласих се с ДПС в името на стабилността

16 Фев 2019 14:19

„Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”. Това заяви в предаването „Събуди се” Цветан Цветанов.

Цветанов заяви, че се е съгласил с предложението на ДПС да отпаднат преференциите в името на стабилността на управлението.

По думите на Цветанов, пропорционалната система е решение, взето 90-те години. "В последните години се въведе преференцията, ние сме я стимулирали, защото така може да избере някого индивидуално, но когато заставаш на избори, ти си зад името и логото на политическата сила. Ние винаги сме били за намаляване на прага на преференцията, но в миналия парламент остана на 7%." Другото условие било машинното гласуване.

„НФСБ е част от Обединени патриоти, парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката невинаги можеш да поставяш ултиматум”, коментира още Цветанов. "Имаше 4 теми, които поставиха ДПС, част от тях се доближиха до тези на Обединените патриоти. Обединените патриоти направиха консенсус, за да остане в този вариант, който предлагат" ДПС, добави той.

Според него, Мая Манолова се е опитала да опорочи вота и да направи държавен преврат в деня преди изборите и в деня на изборите - по случая Костинброд. "Ние обаче участвахме и спечелихме избори по правилата на Мая Манолова", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

 

"Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, категоричен е Цветанов.

Main Menu