Цветанов сам признал, че ДПС крепи правителството, според Малинов

18 Фев 2019 09:00

Преференцията вече няма да може да бъде използвана от българските гласоподаватели. Това потвърди българският евродепутат Светослав Малинов пред bTV.

Според него обаче има и други неща, които са не по-малко опасни. Като пример той посочи обжалването на решенията пред Избирателната комисия, което ще става на по-ниско ниво. Част от съдилищата на местно ниво са чувствителни към политическите сили на местно ниво, напомни той.

Според Малинов проблемно е и вземането на решения с обикновено мнозинство, при положение че управляващите имат такова в СИК и РИК.

Това е дори по-опасно от преференцията, заяви евродепутатът и посочи, че тези промени са основанията за манипулации, тъй като много от решенията вече ще се взимат само от управляващите, без да им е нужна подкрепа на опозицията.

Малинов осъди и падането на образователния ценз.

Много от хората - очевидно некомпетентни, ще бъдат подставени лица, решенията ще взимат с просто мнозинство, командвани от няколко по-опитни души, с малка възможност за обжалване - съвършено ясна акция срещу демократичните права на българите, осъществена от ГЕРБ и ДПС, обобщи той.

Малинов изрази мнение, че от ДПС са постигнали целите си през ГЕРБ, тъй като най-опасните искания, с които са се съобразили от ГЕРБ, са именно техни.

Признанието на Цветан Цветанов, че правителството щяло да падне, ако не се приемат тези промени, е ясно признание, че ДПС крепи правителството, заяви евродепутатът.

Според него в момента става настъпление срещу прозрачността на изборите и демократичността им. Той припомни, че на предишните избори българските избиратели с радост са се възползвали от преференцията, и пресметна, че повече от половината биха използвали преференциите и на предстоящите евроизбори.

Въпреки че Малинов се съгласи, че отпадането на преференциите няма логика от страна на ГЕРБ, според него ситуацията е такава, че няма значение какво искат те, а какво иска ДПС.

Той посочи, че приетите промени сочат за едно ново пропадане на българското управление, защото са посегнали на демократичните права.

Евродепутатът каза още, че тези промени са повод от Демократична България да призоват за единно явяване на евроизборите.

Да имаме единна обща листа, която заедно ще подредим с кандидати от всички партии, обясни той и допълни, че до края на деня от партията ще отправят призив за единна обща листа за евроизборите към ДБГ и СДС. Ако предложението бъде прието, ще решат заедно кой ще води тази листа.

Запитан какво мисли за вчерашното напускане на БСП в парламента, Малинов каза, че не го е впечатлило. Той обаче бил впечатлен от еволюцията им относно изчистването на избирателните списъци.

"Спомням си яростната им съпротива срещу това, а сега са в обратна посока. Еволюцията или лицемерието е налице", посочи той.

Относно случая Гебрев и връзката на страната ни с Венецуела Малинов бе категоричен, че те злепоставят България, тъй като и в двата случая българските служби са показали неспособност да се справят.

Недоверието към нас нараства, което е жалко, защото добрите намерения на правителството не могат да бъдат подплатени с ясни действия, заключи той.

Main Menu