ГЕРБ връщат преференциите, ще има нов състав на ЦИК

18 Фев 2019 13:08

ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин преференциалното гласуване. Това стана ясно след решение на Изпълнителната комисия на партията.

ГЕРБ е единствената партия, която се вслушала в гласа на хората, посочи Георги Марков.

За да не бъдат обвинени, че нарушават закона, опорочавайки изборите, от ГЕРБ са решили да открият нова процедура по избор на ЦИК, стана ясно от думите му.

Ние все още не сме преглътнали Костинброд, посочи Марков.

Според него няма как едновременно да вървим към еврото и да въвеждаме машинно гласуване, което няма никъде в Европа.

Не може да има избори по сегашната пропорционална система, за която са гласували 500 000 души, посочи той и подчерта, че единствените мажоритарници и единствените, които зачитат демокрацията, са ГЕРБ.

Марков напомни, че след 3 месеца предстоят евроизбори, които са много важни за Европа и България.

Идеята на ГЕРБ е да покаже каква Европа искаме и каква да бъде България в нея.

Той припомни, че през последната година и половина България е станала водеща на Балканите. Според Марков България никога не е имала такъв успех досега.

Премиерът Бойко Борисов иска задействане на законови методи за избор на нова прозрачна и ясна Централна избирателна комисия (ЦИК). Това разпореди именно той след Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Преференцията не е отпаднала, а е вдигнат нейният праг, посочи министър-председателят и допълни, че от ГЕРБ имат депутатите с преференции и това не ги притеснява.

Борисов напомни, че предишната Централна избирателна комисия била прекратена предсрочно, когато ГЕРБ били опозиция. Тази избирателна комисия и този закон бил промотиран изцяло от Мая Манолова.

 

Президентът Румен Радев бил избран по настоящите изборни правила и тогава ГЕРБ не били възразили.

Струва ми се нахално от тяхна страна да изопачават действителността, посочи премиерът.

"БСП ме издебва, когато съм в чужбина и създават напрежение. Те съумяват с една лъжа да вдигнат общественото напрежение и не могат да ни извиват ръцете", подчерта Борисов.

Той даде да се разбере, че когато искал подркепа от ДПС, публично им казвал благодаря.

"Ние първи внесохме мажоритарния закон, а и ние винаги като партия сме избирани мажоритарно. Не искаме да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят", заяви той.

Борисов обясни, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов го информирал по отношение на осигуряване на кворума и той поканил "Обединени патриоти" на среща, тъй като всички трябва да ходят на работа.

Ако искаме да сме управляваща коалиция, всички трябва да ходим на работа, категоричен бе премиерът.

От ГЕРБ считат, че не може да има избори по сегашната пропорционална избирателна система, защото тя обрича на вечни коалиции.

От тук нататък ще се говори само за Европа, за приноса на ГЕРБ в Европа и за поредната победа на партията, посочиха те.

Main Menu