Джамбазки и Контрера пуснаха сигнал до прокуратурата за проверка на „Гольовците“

18 Фев 2019 16:52

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и общинският съветник и председател на „Патриоти за София“ в СОС Карлос Контрера подадоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на КПКОНПИ Пламен Димитров с искане за образуване на проверка срещу циганския клан „Гольовците“. Тази фамилия е в основата на побоя от неделния ден в Кюстендил, при който има един убит български гражданин, а много са ранени.

В сигнала се казва, че незабавно трябва да се вземе отношение към всички членове и родственици на фамилията, известна в Кюстендил като „Гольовците“. Описано е богатото криминално минало на членовете на тази клана, като склоняване към проституция и сводничество, лихварство, съхранение и разпространение на наркотици, нанасяне на телесни повреди, убийство, държане и търговия с акцизни стоки без бандерол, притежание и използване на огнестрелно оръжие в нарушение на закона и т.н.

Джамбазки и Контрера обръщат внимание, че очевидно става дума за структура, организирана, йерархична, която от десетилетия се занимава с противообществена дейност, в т.ч. и извършване на тежки престъпления. Ето защо двамата призовават правоохранителните органи да се ангажират и да бъдат взети незабавни мерки за противодействие.

 

Ето и пълния текст на сигнала:

 

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Г-Н МЛАДЕН МАРИНОВ

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КПКОНПИ

Г-Н ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ДИМИТРОВ

 

СИГНАЛ

от

Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент

и

Карлос Контрера, заместник-председател на ПК „Обществен ред и сигурност“ при Столичен общински съвет

 

Относно: образуване на проверка срещу лица, живущи в кв. „Изток“, гр. Кюстендил

 

Уважаеми г-н главен прокурор,

Уважаеми г-н министър,

Уважаеми г-н председател,

Във връзка с извършено тежко престъпление на 17.02.2019 г. около 7.00 ч. в гр. Кюстендил от група лица, които с дързост, цинизъм, след употреба на алкохол са нанесли телесни повреди и са извършили убийство, считаме че правоохранителните органи следва да се ангажират и да бъде взето незабавно отношение към всички членове и родственици на фамилията, известна в Кюстендил като „Гольовците“.

В цитираното престъпление е участвало поне едно лице, принадлежащо към въпросната циганска фамилия – Славчо Игов (известен като Ице или Ице Гольовеца). Същият понастоящем е хоспитализиран в „Пирогов“ с опасност за живота. Тъй като не е ясно на този етап, поне за нас, дали други лица в родствени връзки с фамилията „Гольовци“ са участвали в побоя, считаме, че най-вероятно такива е имало, включително и че част от тях са вече задържани, както беше обявено.

Въпросният цигански клан или фамилия от десетилетия е известен с незаконната дейност на своите членове. Лицата Сашо Игов, Стоян Игов и Славчо Игов са с богати криминални досиета – множество регистрации, производства по реда на НК и присъди. Спряга се и името на сестра им – Анка. Същите лица са уличавани или е налице информация (оперативна) за съпричастност към склоняване към проституция и сводничество, лихварство, съхранение и разпространение на наркотици, нанасяне на телесни повреди, убийство, държане и търговия с акцизни стоки без бандерол, притежание и използване на огнестрелно оръжие в нарушение на закона и т.н. За същите лица е известно, че са били съдени и осъждани в България и чужбина. Лицето Славчо Игов е съдено във Франция, Тулуза, за сводничество и склоняване към проституция, вероятно и за принуда. В България има и други присъди. Неговите братя Сашо и Стоян също са осъждани за престъпления от общ характер. Името на циганския клан беше замесено и покрай т.нар. „Черешово дело“, когато няколко члена на клана, родственици, бяха осъдени на наказания ефективно лишаване от свобода за убийството на Пламен Момчилов в землището на с. Шишковци.

Родът „Гольовци“ и неговите членове развиват богата и всеобхватна криминална дейност, за която свидетелстват и ефективни осъдителни присъди на негови представители, включително и на тарторите Игови (Славчо, Стоян и Сашо). В тази връзка отбелязваме, че тези и други лица демонстрират висок стандарт на живот, наличие на значително движимо и недвижимо имущество без да има обяснение какъв е произходът на средствата. Отделно от това през няколко магазина в кв. „Изток“ същите лица развиват и търговска дейност – продажба на стоки на дребно, като за същите обекти има основателни съмнения, че се ползват за дистрибуция на стоки без платен акциз, за лихварство и като депа за съхранение и разпространение на наркотици.

В годините е имало няколко специализирани операции срещу тази фамилия и нейните представители, при които са установени редица незаконни дейности и съпричастност на членове на циганската фамилия към тежки престъпления. Така например при една от операциите са установени факти и доказателства за лихварска дейност – записи на заповед, дебитни карти на трети лица с ПИН кодове към картите и т.н.

Налице е изобилна оперативна информация за престъпна дейност на лицата Стоян, Сашо и Славчо Игови, както и на техни родственици и приближени, живущи в кв. „Изток“. Обществена тайна е, че в това гето се извършват редица незаконни действия в условията на продължавано престъпление. Налице е обективна невъзможност на Областна дирекция на МВР - Кюстендил да овладее криминогенната обстановка в квартала поради липса на ресурс, а и поради наличието на значителни финансови средства с необясним произход и концентрацията на влияние на цитирания род Игови над голяма част от компактното циганско население. В тази ситуация единственият изход да бъдат наложени законът и редът е намеса на централната власт с целия ресурс на репресивната машина на правоохранителните органи.

С оглед на това считаме, че е редно да бъде проведена широкомащабна специализирана полицейска операция на МВР, насочена срещу лихварството, държане и продажба на акцизни стоки без бандероли, съхранението и разпространението на дрога на територията на кв. „Изток“, гр. Кюстендил. Отделно от това следва да се предприеме, според нас, пълна проверка от страна на Икономическа полиция относно дейността на търговските обекти на територията на квартала поради изобилни съмнения за укриване на обороти, съответно неплащане на данъци и търговия с акцизни стоки, за които акцизът не е платен.

Също така логично следва да се постави, изследва и разследва въпросът за недвижимото и движимо имущество на лицата Сашо Игов, Стоян Игов и Славчо Игов и сестра им Анка по отношение на произхода на средствата, с които са придобити. Въпреки че лицата нямат известни легални източници на доходи, те демонстрират висок стандарт на живот, който очевидно не съответства на доходите, с които легално разполагат. Това води до поставянето на въпроса дали наличието на недвижимо имущество у тях и свързани с тях физически и юридически лица не се дължи на развиване и реализиране на доходи от нерегламентирани дейности.

Предлагаме, вземайки предвид горното основателно и обосновано предположение, лицата Стоян, Сашо и Славчо Игови да бъдат проверени по реда на ЗПКОНПИ за съответствие на доходите с притежаваното имущество. Очевидна е диспропорцията между демонстрирания начин на живот и притежаването на недвижими имоти, движими вещи (МПС, накити и украшения и други) и социалния статус на визираните лица. Логично е да бъдат проверени и лицата от близкия им роднински и приятелски кръг на същото основание, тъй като съществува възможност и те да са се обогатили от незаконната дейност на тримата братя.

Поставяме и въпроса за пълна проверка на живущите в квартала по станалата актуална напоследък тема за ползване на неистински ТЕЛК решения за получаване на пенсии за инвалидност и други помощи. След поредицата успешни разследвания на Специализираната прокуратура в Северна България стана ясно, че е масова практика да се злоупотребява с издаването на ТЕЛК решения. Както заяви заместник-главният прокурор Гешев, „милиарди изтичат в пясъка“. Предвид това смятаме за целесъобразно да бъде извършена пълна проверка що се отнася до живущите в кв. „Изток“, гр. Кюстендил по отношение на този аспект, като се установи колко лица на територията на квартала са с ТЕЛК решения, истински ли са те и има ли данни за съставяне и ползване на документ с невярно съдържание, който удостоверява определено увреждане и неговата степен.

Паралелно с това Ви обръщаме внимание, че въпросният клан/фамилия „Гольовци“ има своите разклонения и на територията на Столична община в кв. „Орландовци“ и следва и този контингент да бъде проверяван и профилактиран на същите основания, посочени в настоящия сигнал.

В заключение Ви обръщаме внимание, че очевидно става дума за структура, организирана, йерархична, която от десетилетия се занимава с противообществена дейност, в т.ч. и извършване на тежки престъпления. Нейните членове са организирани по родов принцип, като не изключваме и наличие на финансово-икономически зависимости. Смятаме, че става дума за организирана престъпна група, чийто членове са извършвали и извършват тежки престъпления.

Main Menu