Георги Марков: Борисов се намеси, за да няма подозрение за опорочаване на вота

18 Фев 2019 20:33

Остана впечатление, че целим служебна победа, каквато не целим - това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в предаването "Лице в лице" по bTV по повод скандалните промени в Изборния кодекс, които на практика обезсмислиха преференциалното гласуване заради твърде висок праг. След като през уикенда БСП обяви, че напуска парламента, днес настъпи обрат в позицията на управляващата партия, която заедно с НФСБ подкрепи спорното предложение на ДПС.

По-рано премиерът Бойко Борисов, който миналата седмица заяви, че няма да се меси на парламентарната група, свика спешно заседание, след което обяви, че се връща преференцията на старите нива. Той лично благодари на Марков, който е бивш конституционен съдия, и го е алармирал какви са проблемите при спорните поправки. Тази отстъпка обаче няма да върне социалистите в Народното събрание, не са изпълнени всичките ни искания, категорична беше лидерът им Корнелия Нинова.

 

"Премиерът се намеси, за да се избегнат съмнения за опорочаване на предстоящия вот. Най-много ме подразни, че ни изкараха, че от ГЕРБ не искаме мажоритарни избори, посягайки на преференцията. Имаме много качествени депутати, избрани с преференции. Хората останаха с впечатление, че отнемаме придобити права. Трябва да се върнем към референдума - само ГЕРБ се вслуша в гласа на 2,5 млн. българи. Ние сме формацията, която се вслуша в гласа на народа и първият закон, който внесохме беше за мажоритарна система. Всички бяха против, сега тези "мажоритарници" говорят, че ГЕРБ блокира преференциите", каза още Марков и подечерта, че трябва хората да обърнат внимание на проведения през 2016 година референдум, на който около 500 000 души гласуваха за сегашната избирателна система.

Той призова Борисов да се намеси по въпроса за приемането на по-висока бариера за преференциалното гласуване.

"Нашият премиер го награждава сръбския премиер Вучич, македонският премиер си сваля накитите и ги дава на Бойко, Ципрас, който хвали само гърците - хвали Бойко и му казва: Ти ставаш да председателстваш ООН. България е с едни гърди напред пред останалите балкански страни, стана фактор, а ние занимаваме горкия Бойко с преференции", коментира още Марков.

По повод настояването на БСП за въвеждане на машинното гласуване, той добави, че в нито една държава в ЕС президентът и правителството не са избрани с машинно гласуване.

 

Машините са за дебили, само Мадуро е избран с машини и сега искат да го махат, защото не е избран честно. Ние се самоунижаваме с тези машини", каза юристът.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че предстоящите евроизборите ще бъдат определящи за бъдещето на Европа, защото България е част от съюза, но не изоставя личните интереси на страната.

"ПЕС, партията на г-н Станишев, на европейските социалисти, е катастрофа. Имат около 130 депутати, затова Корнелия Нинова бяга. ЕНП слиза под 200, размиха се границите. Радикални партии идват, но те са християнски партии. Големият дебат, който предстои сега в Европа е дали ще е християнска или християно-мюсюлманска. Ние трябва да се включим в този дебат, а не да се занимаваме с изборните правила. Българите не искат гей бракове, миграция и джендър идеология", каза още Георги Марков.

Междувременно от ГЕРБ още днес внесоха нов законопроект за промени в Изборния кодекс, с който да се запази сегашният ред за отчитане на преференциално гласуване. Според него прагът за отчитане на преференции на евроизборите ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори - 7%.

Ще бъде внесен и проект за започване на процедура за избор на нов състав на ЦИК, след като миналата седмица беше отхвърлено такова предложение на БСП.

Двата проекта да бъдат разгледани и гласувани от правната комисия в парламента още в сряда, а след това ще бъдат вкарани възможно най-бързо в дневния ред на парламента.

В същото време тази вечер се проведе малък протест пред Народното събрание, в който участваха млади социалисти. За кратко те блокираха движението.

Main Menu