ГЕРБ: Радев да освободи свой съветник, осъден за злоупотреба с лични данни

20 Фев 2019 12:23

ГЕРБ призова президентът да освободи от длъжност члена на правния си съвет Борислав Цеков и излъчения от неговата квота в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, защото са осъдени за злоупотреба с лични данни.

"Обръщам се към неприсъстващия президент Румен Радев и правните му съветници. Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат", заяви депутатката от управляващата партия Десислава Атанасова по време на дебатите по ветото на Румен Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни.

Тя подчерта, че двамата са осъдени да платят глоба от по 10 000 лева, защото са злоупотребили с лични данни на граждани и журналисти. Софийският административен съд е потвърдил постановление на Комисията за защита на личните данни, което Цеков и Кичашки са обжалвали. През 2016 г. блогъри и журналисти сезираха комисията, че ЕГН-тата им са в списък на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Кичашки, който се регистрирал като застъпник в инициирания от Слави Трифонов референдум.

"Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти. Дали БСП ще реагират така, както на мярката за неотклонение на Елена Йончева? Дали сега няма да събират пари и за Борислав Цеков?", попита Атанасова, цитирана от "Фокус".

По думите на Атанасова сега е време държавният глава да докаже, че е принципен човек и да освободи Цеков.

 

"Да освободите и вашия представител в Комисията за защита от дискриминация Петър Кичашки, който също вече е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни на 10 000 лв. глоба. В противен случай ще изглежда като висш пилотаж лицемерие", призова задочно Радев Десислава Атанасова.

Очаквано, след разискванията парламентът преодоля ветото "За" повторното приемане на промените в закона гласуваха 127 депутати, 1 беше "против", а четирима се въздържаха. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви: "Законът ще бъде изпратен на президента за обнародване в 7-дневен срок".

Държавният глава върна измененията за ново обсъждане в парламента на 4 февруари. Той оспори приетите 10 критерия, по които журналисти, научни работници и писатели следва да доказват, че са използвали правомерно лични данни. Според него това създава ненужна свръхрегулация и представлява ограничение на свободата на изразяване и информация. Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност отхвърли ветото на президента. Законът за личните данни е тринадесетият, върнат за ново разглеждане от държавния глава.

Main Menu