61% от хората се опасяват от изборни манипулации чрез кибератаки

20 Фев 2019 12:28

 

В днешната цифрова реалност, с бурното развитие на технологиите, рискът от намеса и манипулация в изборния процес е по-висок. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференция в Брюксел, посветена на подобряването на кибернетичната устойчивост на изборите.

Според Габриел манипулациите могат да бъдат предотвратени само ако държавите членки, институциите на ЕС и частния сектор работят заедно.

Българският еврокомисар посочи данни от проучване на Евробарометър, според които 61% от гражданите се страхуват от манипулиране на изборите чрез кибератаки - проникване в системи, кампании за дезинформация или манипулиране на лични данни.

"Ние сме наясно с тези рискове и продължаваме да действаме чрез всеобхватен подход за гарантиране на изборния процес, увери Габриел и допълни, че всички механизми и процедури трябва да бъдат тествани.

Тя посочи, че предстои упражнение с Европейската агенция за киберсигурност ENISA и Европейския парламент, за да се изпробват някои от препоръките за киберсигурност на технологиите, свързани с изборния процес.

Това ще даде възможност за оценка на плановете, политиките и процедурите, въведени от държавите членки, обясни Габриел. Според нея ключова роля в осигуряването на мрежите и информационните системи, използвани за изборите, имат държавите членки, политическите партии и организатори на кампании.

Българският еврокомисар настоя да се гарантира, че социалните медии не се използват за разпространение на дезинформация, и допълни, че онлайн платформите и рекламодателите трябва да прилагат Кодекса за добри практики, в който мерките варират от прозрачност в политическата реклама до закриване на фалшиви сметки и демонетизиране на доставчици на дезинформация.

Всеки месец до изборите Мария Габриел ще изнася резултатите от месечните доклади на подписалите кодекса, за да се оцени напредъка и да се предприемат допълнителни стъпки при необходимост. Тя съобщи и че между институциите на ЕС и държавите членки се разработва специална система за ранно предупреждение, която да улеснява обмена на данни и анализите на кампаниите за погрешна информация.

Main Menu