Отложиха обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

20 Фев 2019 17:01

 

Парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието отново не присъстваха бойкотиращите депутати от БСП.

Цитиран от БНР, председателят на комисията Данаил Кирилов обясни оттеглянето на точката с думите, че "било добре институционално да се изчака становището на президентската администрация".

В края на миналата работна седмица ГЕРБ подкрепи ДПС за вдигане на прага на преференцията. Последваха силно критични коментари, че се посяга на вече дадени права, критики от президента с намек за вето, а БСП обяви, че бойкотира работата на парламента. Затова в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди старото положение да бъде върнато.

Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ веднага внесоха предложение за промяна на все още невлезлите в сила промени в Изборния кодекс, но днес стана ясно, че ще се чака президентското решение.

Указът на държавния глава Румен Радев трябва да излезе до идния петък. Именно тогава депутатите ще могат да се заемат с гласуването по въпроса за преференциите.

Main Menu