Пуснаха от ареста задържаните при акцията за ТЕЛК-ове във Варна

21 Фев 2019 07:03

След няколко часа съдебно заседание, спецсъдът пусна от ареста вчера всички задържани при акцията за ТЕЛК-ове във Варна .

Лекарите Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова, Мима Великова са без никаква мярка за неотклонение. Само двамата сирийци - Уфак Хашуд и брат му Райан, сочени за посредници в схемата за издаване на ТЕЛК решения, остават под домашен арест.

Според съда няма доказателства за организирана престъпна група.

Решението не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата.

Заседанието започна малко след 18 ч., съдът изслуша тезата на държавното обвинение и поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и за шестимата обвинени.

Според събраните показания от 15 свидетели, част от които са били разпитани и пред съдия, всеки един от тях е давал на Шахуд по 500 лв. за получаване на пенсия за 72% инвалидност. Същата сума се е плащала и за подновяване на фалшиво ТЕЛК решение, за издаване на нов документ за инвалидност сумата е стигала до 1500 лв. В залата стана ясно, че в банкова касета на името на Шахуд, прокуратурата е открила 1 млн. и 400 хил. лв.

По делото са използвани специални разузнавателни средства, но засега не е ясно кой е бил ръководител на организираната престъпна група.

 

Main Menu