Борисов на Цветанов за преференциите: Решавай на момента!

21 Фев 2019 11:50

Позицията на ГЕРБ е променена само по въпроса с преференциите, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред bTV.

Всеки може да си направи равносметка коя политическа сила защитава обществения интерес и коя се дистанцира от парламентаризма, коментира още той.

По отношение на сходната позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова и председателят на НФСБ Валери Симеонов, че решенията в ГЕРБ се взимат еднолично от премиера Бойко Борисов, Цветанов отсече, че това е спекулация.

На въпрос дали заместник-председателят носи персонална отговорност за първоначалното гласуване на ГЕРБ относно преференциите, той изтъкна, че никога не се е криел зад колективната отговорност.

 

Относно думите на съпартиеца си Владислав Горанов, че това е нанесло щета върху ГЕРБ, Цветанов посочи, че при всяко управление неизбежно се отнема от рейтинга на партията.

Той обясни, че при предварителна консултация с Обединените патриоти се е стигнало до компромисно решение, че може да се подкрепят две от предложенията на ДПС - за машинното гласуване и за преференциите. Целта била да се осигури кворум в Народното събрание.

Цветанов увери, че премиерът Борисов също е бил информиран за предстоящите действия.

"Той ми каза: Решаваш на момента и в конкретната ситуация", заяви Цветанов и подчерта, че винаги, когато взима решение в определена ситуация, информира Борисов.

Той трябва да знае какво се случва в българския парламент, категоричен беше Цветанов.

Той отрече категорично обвинението на Нинова, че направеният компромис от страна на ГЕРБ за преференциите всъщност е сделка с ДПС, уверявайки, че е нямало никакви предварителни договорки.

Ако имахме план за действие, нямаше да изпаднем в тази ситуация в пленарния ден, когато нямахме кворум, обясни Цветанов.

Нека не градим политиката само на омраза и противопоставяне, призова още той.

Според него отсъствието на БСП от парламента на вчерашната ратификация на Северна Македония не е било свързано с промените в Изборния кодекс.

Запитан за своето лично мнение относно преференциалния вот, Цветанов заяви, че той винаги е подкрепял идеята.

 

В политиката обаче невинаги може да се направи, това което ти харесва, уточни и допълни, че както в живота, така и в политиката трябва да се правят много компромиси и било изкуство да се стигне до консенсус.

Цветанов бе категоричен, че в конкретната ситуация не смята, че е допуснал грешка с преференциите и отрече Борисов да го е "мъмрил".

Той посочи и че при евентуално вето от страна на президента Румен Радев, ГЕРБ ще се съобразят само с редакцията, свързана с преференциите.

Main Menu