Отлагат със 7 месеца прилагането на наредбата за касовите апарати

26 Фев 2019 12:16

Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците до септември, заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса.

"Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени", заяви министър Горанов.

"Конкурентоспособността и плащането на данъците са важни. Голяма част от оборотите се крият и именно това е целта на изменението на Наредба Н-18. Появи се напрежение между НАП и бизнеса, затова се стигна до отлагане на прилагането на наредбата. "Отсрочката с тези 7 месеца е важна и те не трябва да бъдат пропилени, наредбата трябва да стане по-работеща. Разработчиците на софтуера трябва да използват времето, за да я изчистят, а 7-те месеца трасират пътя на приложението й", смята той.

"Бизнесът трябва да приеме, че ще прилага документа. Тя няма да се върне назад. Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва си плаща данъците", добави финансовият министър Владислав Горанов.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов се срещнаха с представители на бизнеса, за да разговарят за проблемите с приложението на наредбата за касовите апарати в Националната агенция за приходите (НАП).

Българската стопанска камара категорично винаги е заставала на позицията за борба със сивата икономика. Усилието и целта на Наредба Н-18 е нещо, което трябва да приветстваме", коментира председателят на Камарата Радосвет Радев.

"Нашите членове работят в бялата икономика и генерирането на субекти от сивата икономика ни прави неконкурентоспособни. Голяма част от притесненията на камарата бяха чути и си казахме при премиера, че тези 7 месеца до влизането в сила на наредбата не трябва да изтекат просто така, а да направим необходимото и двете страни Наредба Н-18 да бъде една модерна, регламентираща фискалните процеси да бъдат коректно отразявани", подчерта Радев.

 

Според новите изисквания оборотите на фирмите трябва да бъдат отчитани в НАП веднага. До 31 март всички фирми трябва да подменят касовите си апарати или софтуера им. Идеята е оборотите да се отчитат веднага пред данъчните, а не както досега - веднъж месечно.

Main Menu