Прокурор с 400 лв. глоба от КАТ

28 Фев 2019 21:21

 

Кюстендилският прокурор Бисер Любенов е бил глобен с 400 лв. за превишена скорост. Стационарна камера на КАТ заснела, че лек автомобил „Рено” се придвижва с 87 км/ч, при ограничение на скоростта за населено място до 50 км/ч. След извършената справка е установено, че собственик на автомобила е прокурорът от Окръжна прокуратура, и бил издаден електронен фиш, който му бил връчен 3 месеца след констатиране на нарушението, на 1 февруари в 03:13 часа миналата година, припомня сайтът struma.bg.

Прокурорът подал възражение до директора на ОД МВР – Кюстендил, което не е уважено, тъй като автомобилът не е бил със специален режим на движение, както и не бил посочен друг водач, който е управлявал по време на извършеното нарушение. Електронният фиш е обжалван пред Районен съд – Кюстендил, но делото е прекратено поради отвод на всички съдии, заради служебните им взаимоотношения с прокурор Бисер Любенов. Делото е изпратено от ВКС на Районен съд – Благоевград за разглеждане.

По искане на жалбоподателя е допуснат до разпит свидетел, който твърди, че той е управлявал вечерта автомобила. Прокурорът му дал реното, тъй като било по-голямо, за да пренесе машина, която му била нужна за работата. Съдия Калина Иванова, която е гледала делото, обаче не приема възраженията на прокурора, че не той, а друго лице е управлявало автомобила. Тя счита, че той е разполагал с възможност да заяви това пред полицейските органи по определения ред, като посочи в декларация данни за човека, на когото е предоставил автомобила си.

В такъв случай електронният фиш се анулира и се издава нов на лицето, посочено в декларацията на собственика на автомобила. Това обаче не било направено и съдията потвърждава наложената глоба на кюстендилския прокурор.

 

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд. Това не е първото дело с участието на прокурор Бисер Любенов, което се гледа в РС – Благоевград. Припомняме, че той се оказа пострадал при уличен бой с криминално проявения Антон Цветанов-Риката. Двамата се познавали покрай игралните зали, но отношенията им се изострили заради хазарта. Карали се заради дългове от комар, като един от конфликтите станал в игралната зала, след като Риката разбрал, че прокурорът спечелил 8000 лв. На 23 август 2015 г. пред кафене „Авеню“ в Кюстендил между двамата възникнал отново скандал, който прераснал в сбиване.

След екшъна Риката е обвинен за едро хулиганство и закана за убийство, но след отводи на кюстендилските съдии делото се гледа от благоевградския районен съдия Екатерина Николова. По обвинението за едро хулиганство Риката бе оправдан, тъй като съдията прие, че е имал личен мотив. За заканата за убийство бе осъден на 1 година и 3 месеца условно, както и да изплати 3900 лв. обезщетение на прокурора за неимуществени вреди. Както на досъдебната, така и в съдебна фаза Антон Цветанов не се призна за виновен.

Main Menu