Кражбите на ток - организирани и безнаказани. И богаташи хакват електромери

02 Мар 2019 13:12

Заради липса на специална тарифа крадците на ток плащат почти 2 пъти по-ниски от цени от изрядните абонати, ако ги хванат. Причината е, че в края на 2018 г. Върховният административен съд окончателно промени правилата, по които се начислява тарифата за електричество, което не е отчетено във фактурата. Вече няколко месеца енергийният регулатор пише нова формула, която не е готова и ще се чака още няколко месеца, съобщава Нова телевизия.

Как това се отразява на коректните платци и удрят ли ни кражбите на ток по джоба?

В представата на повече българи крадците на ток са обитатели на ромски махали, които се свързват директно с кабел към мрежата или използват легендарни "изобретения" като хлебарка, която блокира шайбата на устройството.

В същото време малко хора бих предположили, че собственици на луксозни вили, хотели, ресторанти, барове, предприятия се занимават с хакване на електромерите си. Но го правят.

Какво губят абонатите и ЕРП-тата? Оказва се милиони годишно. За 2018 г. ЕNV е ощетена с откраднато електричество за над 1,2 млн. лева. Загубите на ЧЕЗ са заради над 6600 случая на манипулации. Най-фрапантен пример е откраднат ток от копачка на критповалута, а енергията е 50 000 квт/ч. за 1 месец. Това е потреблението средно за 100-150 домакинства. От ЕНЕРГО-ПРО са разкрили 1700 манипулирани електромери, които струват 1,2 млн. лева.

Дори да се открие кражба на ток, нарушителите остават ненаказани, защото много трудно се доказва кой е манипулирал електромера, ако не е очевидно. А още по-трудно се таксуват.

Кражбата на ток създава високо напрежение не само в манипулаторите по мрежата. Открадната електрическа енергия разтърсва и самите нас. И се отразява в сметките ни. Дори да не усещаме по джоба веднага, плащаме.

 

Ако крадците на ток искат да излязат на светло, те трябва да платят сметките си за 3 месеца назад на цена от 7 стотинки за киловат час, а изрядните платци плащат по 13-14 стотинки.

Недалеч от София - в Кокаляне, хората от години се оплакват от спирания на тока, смущения в мрежата. Понякога се съмняват, че е възможно съседът им да ползва електричество, за което ще платят те. Дори ако ги няма вкъщи, пак ще платят фактурата си, ако е начислено електричество. В такава ситуация е попадала актрисата Катерина Евро. Когато вместо у дома, е в къщата на VIP Brother.

"Нямаше ме 33 дни, заключих къщата, пуснах СОТ-а, раздадох кучетата на приятели. Дори не оставих една крушка да работи и след като излязох, получих сметка за около 100 лева. Беше странно, винаги съм подозирала, че има нещо съмнително в тези високи сметки, които плащаме, но сега беше много драстично, защото действително нямаше никой в къщата", разказва Евро.

Когато сме си вкъщи или ни няма - кражбите на ток обикновено са организирани ... и безнаказани. В момента законови пропуски позволяват манипулирането на електромери да остава без последствия. Или последствия за нарушителите, които са почти двойно по-евтини от цената на тока за съвестните.

На какво ли не са се натъквали техниците на енергото. Екип на NOVA и техници направиха проверка на място в квартал "Горубляне".

"Няма пломба на щита. Ако вътре няма нищо - не е проблем, но е хубаво да има", обясняват експертите.

Иронията е, че крадците на ток продължават да плащат по-ниска цена от тази за изрядните абонати.

До лятото на 2018 г. недобросъвестните в Североизточна България плащат за разлика от изрядните само по 3,5 ст. за киловат/час. Тогава енергийният регулатор решава да увеличи цената и тя тръгва нагоре до 7,5 стотинки. Върху нея има и добавки.

"Кражбата, освен ценово, оказва пагубно въздействие върху мрежата. От това страдат битовите редовни платци", обясняват от ЕНЕРГО-ПРО.

Как действат манипулаторите по мрежата?

"Има опити за хакване на електромери, за директно присъединяване", обясни Костадин Величков от Съвета на директорите на ЕVN.

1600 са случаите, а 40 на 100 от тях са софтуерни манипулации.

"Има такива организирани групи, които ходят и предлагат такива "услуги". Дали е нелегален този софтуер, не знам", заявяват техниците на ЕНЕРГО- ПРО.

От енергото хващат дори собственици на луксозни къщи и вили с манипулирани електромери. За да спестят от сметка си за ток - да крадат си позволяват и притежатели на мощни компютри, които копаят крипто валути. Машините поглъщат огромно количество ток. От ЕНЕРГО- ПРО обаче обясняват, че трудно се хващат.

Бизнесът, който се опитва да заобиколи законът и да не плаща фактурите си за ток, са най-често хотели, ресторанти, предприятия.

"Понякога един инкасатор не може да види манипулацията", обясняват от ЧЕЗ.

В Централна и Югоизточна България се краде ток, като следите от дръзките посегателства по мрежата са т.нар шунтове или байпас. Това удря токовата верига и така се въздейства пряко на цифровите електромери.

За да се спрявят с крадците, енергодружествата използват умни електромери. В реално време виждат има или няма манипулация.

Ако днес засекат отклонение, ЧЕЗ, EVN, ЕНЕРГО-ПРО могат да проследят историята на абоната - домакинство или предприятие - до 3 месеца назад.

Мит е, че масово битови абонати нарушават правилата. Хотели, ресторанти, барове, къщи за гости, малки предприятия, магазини, дори търсачи на виртуално злато. От EVN предлагат срокът за начисляване назад да е от 6 месеца до 1 година.

"През 2018 имаме около 1700 случая за около 1,2 млн. лева. Спрямо 2017 кражбите тогава бяха много повече около 4000", обяснява Костадин Величков от EVN.

От ЕНЕРГО- ПРО пък допълват, че тези кражби влияят на качеството за битовите потребители.

Загубите от посегателства по мрежата се водят технологични разходи. Част от тях се признават от енергийния регулатор, но ако са над лимита, енергийните дружества покриват сами тези загуби. При всяка проверка на енергото на място идва и неправителствени организации, които казват, че защитават правата на потребителите.

Докато енергийният регулатор напише ново формула, по която ще санкционира нарушителите по мрежата и колко назад в миналото ще ги глобява, то всички изрядни абонати ще продължават да ползват и да плащат тока си. Нищо, че е почти двойно по-скъпо, ако си изряден.

Main Menu