Според Главното мюфтийство, опрощаването на дълговете било превенция срещу радикализиране

06 Мар 2019 21:38

Опрощаването от страна на държавата на 8 млн. лв. дългове на Главното мюфтийство ще бъде част от превенцията срещу евентуалното радикализиране на мюсюлманската общност у нас. Това обяви пред Дарик говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик.
Очаква се в петък депутатите да обсъдят промени в Закона за вероизповеданията, с които въпросното опрощаване на задълженията да стане факт. По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ и ДПС в сключване на "сделка" при гласуването на ветото върху Изборния кодекс, чието отхвърляне е зависело именно от Закона за вероизповеданията.

 

Още миналата седмица от парламентарната комисия по вероизповедания са поискали от Главното мюфтийство справка за натрупаните задължения, които по думите на Джелал Фаик възлизат на около 8 млн. лв.: „Сумата е около 8 млн. лв. Формирана е главно от осигуровки и данъците, които са изчислени по некоректен и неправомерен начин за нас, за нашите сгради, т.е. за молитвените домове - джамиите. Мога да ви дам пример със софийската джамия, на която е начислен данък около 600 хил. лв. Но по-голямата част от задълженията е от осигуровки към НОИ.

 

“Говорителят на Главното мюфтийство обясни, че нарастването на финансовите задължения е започнало ориентировъчно от 2006 г. насам и припомни тежкото финансово положение, в което мюфтийството се намирало около съдебната сага с бившия главен мюфтия Недим Генджев: „И освен това, много от имотите на Главното мюфтийство не са възстановени и Главното мюфтийство няма достатъчно средства за поддържане на 600-те имами, които са в момента на трудов договор към Главното мюфтийство. Мисля, че като цяло българският народ трябва да гледа нещата от морална гледна точка. Ако успеем на мюсюлманското изповедание по някакъв начин да му подадем ръка и да работим с държавата ръка за ръка, за да не позволяваме нашите мюсюлмани да се радикализират и да предприемат някакви крайни действия, това би било за добре.“

Опрощаването на неплатените задълженията на Главното мюфтийство стана повод за индиректен сблъсък между ГЕРБ и БСП. Тъй като опозицията бойкотира заседанията на НС Корнелия Нинова даде брифинг от централата на партията си: „ГЕРБ опрощават на мюфтийството задълженията към държавата и питайте Българската православна църква какво мисли по този въпрос. Сделката е - ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП, вие ни опрощавате задълженията на мюфтийството.

 

“В отговор на обвиненията на Нинова заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни: „Ние сме направили необходимото законодателно предложение, което ще реши един проблем, който стои към настоящия момент, защото с промените и закона, който приехме през 2018 г., ние дадохме възможност българските вероизповедания да получават необходимата субсидия, да получават съответните заплати и да имат съответните осигуровки. Това, което към момента имаме като казус е, че православната църква получи своите субсидии, изплати своите задължения, а българските мюсюлмани, имамите и мюфтийството не можа да получи тези средства, защото ако бъдат получени, те веднага трябва да отидат за покриването на тези задължения, които са натрупани под една или друга форма.

 

“Очаква се още утре Комисията по вероизповеданията и правата на човека да заседава по предложените промени в закона, с които натрупаният дълг към държавата да от страна на мюфтийството да отпадне.

Main Menu