Ангел Джамбазки: Бъдещето на Европа е традиционализъм, ценности и патриотизъм

06 Мар 2019 22:05

"Бъдещето на Европа: Традиционализъм, християнски ценности, патриотизъм" е темата на годишната конференция на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа, която започва на 9 март от 14.30 ч. в Централния военен клуб в София.

В европейската политика е настъпило време разделно. Предстоящите европейски избори ще бъдат от решаващо значение за бъдещото развитие на Европейския съюз. Ето защо Ви каня да обсъдим важните теми на деня, както и визията за бъдещето на Европа и мястото на консервативната идеология в него, заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Според Алианса на консерваторите и реформистите в Европа тезите, около които трябва да се търси единение, са следните:

"1. ПРОСВЕТЕН ПАТРИОТИЗЪМ
Изповядваме идеите на просветения патриотизъм. Това е обединителна и човеколюбива идея. Възрожденският, европейски, патриотизъм е бъдещето на България.

2. ЕВРОПА НА ОТЕЧЕСТВАТА
Европа може да бъде силна, когато е Европа на нациите. Само така тя все по-малко ще зависи от Изток или от Запад, а ще разчита на собствените си сили. Защото ще се осланя не на утопичен либерален проект, а на националните си истории и традиции. Европа трябва да се възползва от най-силното, което има - това, че е сбор от дълбоки, хилядолетни национални корени.

3. ХРИСТИЯНСКА, СОЛИДАРНА, РАЗУМНА ЕВРОПА
Европа е носител на християнските ценности. Те са в основата на нашата цивилизация, с която трябва да се гордеем. Цивилизация на разума, християнската солидарност и религиозната търпимост, където няма място за социални утопии, религиозен фундаментализъм и каквито и да било политически крайности.

4. СИЛНА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА
Принадлежността на страната ни към Европейския съюз и НАТО е ценност не само по себе си. Трябва да гледаме на тези съюзи като на цивилизационни, като на средство да отстояваме своята национална идентичност и да постигаме националните си интереси. Ние сме преден пост на модерния, правовия свят. В него няма място за страни избрали друг цивилизационен модел, като ислямистка Турция например.

 

България трябва да поведе Балканите към една нова Европа. България и Македония имат не само общо минало, но и общо бъдеще.

5. ЗАЩИТА НА МАЛКИТЕ СРЕЩУ ЕГОИЗМА НА ГОЛЕМИТЕ
Европа трябва да покаже един стандарт в западната и източната си част – еднакво заплащане за еднакъв труд, еднакво качество на храните, еднакво отношение към всички без протекции за големите. Ние ще се противопоставим на западния колониален неолиберализъм към страните от Централна и Източна Европа, чието най-грозно лице е демографското ограбване на Изтока.

6. КОНСЕРВАТИЗЪМ
Консервативната вълна не е антиевропейска, тя е лекарството за Европа. Либералната утопия с претенциите си за глобално господство разрушава основни клетки на обществото, посяга на вечни ценности. Претенциите за трети, четвърти и прочие полове, еднополовите бракове са само върхът на айсберга. Под атака са националните държава, християнската ни вяра и семейството като институция. Ние знаем каква е алтернативата за България и алтернативата за Европа – това е патриотизмът.

7. БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ, ЕВРОПА ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ
Трябва да сложи ясна и непреодолима граница за хора и държави, които не спазват европейските ценности. Толерантността към нетолерантните е подчинение. Трябва да спрем безконтролната миграция, трябва да защитим страните си."

Трябва да чуем гласа на народите си, а не на чиновниците, трябва да реформираме Съюза, трябва да спрем разпространението на либералния фашизъм, трябва да спрем своеобразната война в Европа! - коментира още евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Main Menu