Изплуват връзки на „Атака" с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

09 Мар 2019 16:35

 

"Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров, съобщава в. "Капитал".

В обширно разследване вестникът посочва, че на 19 април 2017 г. в руския търговски регистър се появява фирмата "Глобал Сервис Интернационалий". Адресът ? е в апартамент на първия етаж в панелен блок на ул. "Судостроительная" в южната част на Москва. Предметът на дейност - "разнообразни административно-стопански дейности" и "представителство в медиите".

Съдружници във фирмата са четирима италианци и един българин - Христо Маринов. Петдесетгодишен към онзи момент, Маринов днес е официално съветник в парламента на Волен Сидеров.

През последните четири години двамата са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим.

Маринов до този момент не е особено известен публично. Името му обаче се появи преди две седмици в разследване на италианското списание "Еспресо" за финансирането от Русия на тамошната управляваща националистическа партия "Лига". Извън това той е създал няколко фирми, в които е съдружник с руски граждани, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с руските служби за сигурност. От публичните данни за неговите компании не може да се докаже категорично подозрението, че точно през тях преминава скритото финансиране от Русия за "Атака". Възможно е и просто Маринов да е опортюнист, който се опитва да осребри българските си контакти в Москва и обратното. Изградената от него мрежа от фирми обаче, както и обясненията на участниците в тях приличат много на разкритата от "Еспресо" схема за финансиране на италианските националисти.

Италианските съдружници на Маринов в "Глобал Сервис Интернационалий" също са политически обвързани. Лука Бертони и Джанматео Ферари са секретари на асоциацията "Ломбардия-Русия".

Тази платформа, чиято основна роля е да разпространява пропагандата на Кремъл, се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини, който е дългогодишен приятел и съветник на италианския вицепремиер, вътрешен министър и лидер на управляващата партия "Лига" Матео Салвини и негов човек за връзка с Путин.

Публикувано в края на февруари мащабно разследване на италианските журналисти от седмичника "Еспресо" Джовани Тициан и Стефано Верджине разкри, че партията на Салвини е получавала финансиране от Москва, прикрито зад сделки за горива. Според италианската медия, "Роснефт" се е съгласила да направи отстъпка в цената на горивата, които се купуват от италиански компании, като сделката минава през компания посредник, а разликата в цената отива за партията на Салвини.

Разкритията на "Еспресо" сглобяват парче от пъзела, което показва обвързаността на крайнодесните формации от ЕС (в случая в България и Италия) с режима на Путин и прокарването на руската пропаганда.

Тези връзки не са нещо ново, но публикацията отива отвъд видимото и документално доказва, че зад прокремълския дискурс на националистическите партии стоят и бизнес отношения.

Извън разследването на "Еспресо" бизнес партньорите на Христо Маринов в България са не по-малко интересни и водят до кръгове, близки до Путин и руските служби за сигурност.

Разкриването на връзките на Христо Маринов с близките до Салвини активисти дава яснота колко ключова е неговата роля в международната дейност на "Атака" и нейната мисия в третото правителство на Борисов. Когато през март 2018 г. делегация на "Атака" посещава руския парламент, Волен Сидеров дава своеобразен отчет пред депутати от международната комисия: "В момента между правителството на България и Русия текат преговори за възстановяване в някакъв вариант на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става поради нашето, на патриотите, присъствие на "Атака" в правителството и моето влияние върху министър-председателя."

Думите на Сидеров не са пресилени. Партията му има съвсем реално участие във властта, а преговорите за газовите доставки, както се видя тази седмица по време на посещението на руския премиер Медведев, вървят с пълна сила.

Мандрата на леля или милионите на Путин

Но да се върнем в Италия. Основната теза в разследването на "Еспресо" е, че руската пропаганда в Италия се засилва изключително много след налагането на санкциите от ЕС заради анексирането на Крим.

Ключова роля в нея играе именно асоциацията "Ломбардия-Русия", която е рупор на опорните точки на Кремъл, а след създаването й става модел за множество такива организации в цяла Италия.

Почетен президент на сдружението е Алексей Комов, който е близък до руския олигарх Константин Малофеев и е един от най-ярките гласове на "традиционните православни ценности". С името на Комов се свързват редица кампании, които по същество целят насаждането на евроскептицизъм. През 2014 г. Комов се свърза и с отпускането на заем за френската националистка Марин льо Пен.

Разследването на "Еспресо" осветява мрежата от фирми, които близките до Салвини активисти са открили в Москва през последните няколко години.

"Тази мрежа от компании с малка икономическа активност свърза "Лига" с италиански и европейски крайнодесни политици. Черно-зелената нишка, която води към Москва, към пропутинската пропаганда и идеолога на "съвършения фашизъм" - ортодоксалния философ Александър Дугин."

Подобна мрежа от фирми - също с "ниска икономическа активност", е изградил и съветникът на Сидеров Христо Маринов, като тя се застъпва с италианската.

Една от компаниите, за които пише "Еспресо", е на президента на "Ломбардия-Русия" Джанлука Савоини и съветника на Салвини Клаудио Д'Амико, който беше наблюдател на референдума в Крим през 2014 г. Пред La Republica той отговаря, че идеята на компанията е било търговско представителство на италианско-руски компании, но фирмата не е упражнявала дейност.

Другите две фирми, регистрирани в Москва, са Far Global Services (на секретарите на "Ломбардия-Русия" Джанматео Ферари и Лука Бертони) и Global Service International ("Глобал Сервис Интернационалий"), в която двамата участват заедно с Христо Маринов.

Справка на "Капитал" в руските регистри показа, че фирмата е подала един-единствен отчет, от който се вижда, че тя е на загуба. В края на 2018 г. дружеството е ликвидирано. На въпрос на "Капитал" какъв е бил предметът на дейност в общ отговор Ферари и Бертони казаха, че идеята е била тя да отвори мандра в Русия, тъй като "чичото на жена ми търгува със сирене". Лука Бертони и Джанматео Ферари казаха още, че са поканили Христо Маринов, защото говорел руски. Те оставят без отговор уточняващия въпрос на "Капитал" кой е направил връзката им със съветника на Волен Сидеров.

Пред "Капитал" Христо Маринов твърди, че фирмата е "учредена да сервизира италианските предприятия, които биха желали да работят на територията на Русия. Но за жалост балансът ? на днешен ден е нулев".

Връзката между "Атака" и Салвини не е скрита. В края на 2017 г. тогавашният национален координатор на националистическата партия и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и Христо Маринов посещават централата на "Лига" в Милано. Там те се срещат с Джанлука Савоини. Двете партии постигат договореност по три направления - реформиране на ЕС, да работят заедно за "Европа на християните и да затворим границите на ЕС за нелегалните" и да се преборят за сваляне санкциите на Русия.

Потърсен от "Капитал", Светлозар Лазаров не отговаря на телефонните обаждания.

Тайнственият Христо Маринов и интересните му съдружници

Но кой е всъщност Христо Маринов? Първата публична следа за връзката между Христо Маринов и "Атака" е от февруари 2015 г. Една година след референдума, след който Русия анексира полуострова, делегация на националистите посещава Симферопол, Севастопол и Ялта. "Атака" беше единствената българска парламентарно представена партия, която изпрати наблюдатели на референдума, а след това подкрепи Декларацията за независимост на Крим, както и подписания на 18 март 2014 г. в Кремъл "Договор за приемането на независима, суверенна Република Крим в състава на Руската федерация", се казва в публикация в партийния вестник на партията оттогава.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров казва пред домакините: "Братя и сестри, ние знаем, че Крим е бил винаги част от руската история, той е руска земя. Православието, основа на цивилизацията, която през хилядолетията градихме заедно, ще ни вдъхновява, за да съхраним нашите отношения и за бъдещите поколения." Редом до него са Христо Маринов и неговият бизнес партньор Виктор Родин.

През следващите няколко години Христо Маринов ще е неизменно до Сидеров или представители на "Атака" при техните посещения в Русия. В партийните медии (вестник "Атака" и телевизия "Алфа") той е представян ту като "шеф на международния отдел", ту като "ръководител на административния апарат". Според регистъра на сътрудниците на Народното събрание, Маринов е съветник по международната политика на лидера на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Христо Маринов е роден в Хасково през 1967 г. При справка във фирмените регистри по неговия ЕГН той се появява с друга фамилия - Христо Делинов, чийто адрес в Хасково съвпада с този на Маринов. Като Делинов има две участия във фирми в средата на 90-те, а човек с тези имена според публикации в регионални, национални и беларуски медии от 2010 г. е бил обявен за издирване чрез Интерпол за измама в Беларус.

През 2002 г. Христо Делинов учредява в италианския пристанищен град Ливорно дружеството Trio Energy Group S.R.L. с предмет търговия с петролни продукти. В италианския регистър няма вписани отчети на фирмата и не е ясно дали тя е осъществявала дейност.

Според разследването на "Еспресо" руското финансиране за италианските националисти преминава през търговия с горива.

Завръщането на Христо Маринов, поне според фирмения регистър, е през 2012 г., когато в рамките на няколко месеца той влиза като съдружник или основава шест дружества, като в пет от тях си партнира с руски граждани, които никак не са случайни.

В групата дружества "Виалиц" ("Лигал Хаус", "БГ Фуудс", "Акаунтинг хаус") основен акционер е видимо близкият до властите в Русия Виктор Родин.

Друго общо дружество между Христо Маринов и Виктор Родин е "Нова вита плюс", което е регистрирано на домашния адрес на съветника на Сидеров в Хасково. Там съдружници са друг руснак - Александър Рапопорт, и латвиецът Исай Монгайтс. Името на последния не излиза в руските регистри, а в Латвия има фирма за недвижими имоти. Човек със същото име разказва в германско списание на руски език за чудодейно лечение, което го е вдигнало на крака. В интервюто той казва, че е почти инвалид от "служба в доблестните органи", по време на която е изпадал два пъти в клинична смърт след раняване.

В това дружество интересен е роденият в Грузия през 1966 Александър Рапопорт.

Така може да се направи "обосновано предположение", че тримата съдружници на Христо Маринов са с минало в руските служби за сигурност.

Третата група фирми, в които Маринов участва, са учредени през 2017 г. Това са дружествата "Сентри Секюрити Юръп" и "Сентри Секюрити Трейдинг". В тях съдружници са постоянно пребиваващият в Москва американски гражданин Брайън Дугъл и руснакът Олег Сидоренко.

Пред разследващия сайт Bellingcat Брайън Дугъл разказва, че идеята на двете дружества е била да асемблира скенери по негов патент, които могат да се използват за откриването на забранени предмети. Той включва в проекта и приятеля си Олег Сидоренко. Според Bellingcat, Сидоренко отговаря за информационната сигурност в руската фирма "КБПМ - информационная безопасность". Тя е посочила за свои партньори Федералната служба за безопасност и "Российские космические системы", която поддържа и разработва алтернативнатa на GPS система за геолокализация ГЛОНАСС.

Според Дугъл, цитиран от Bellingcat, бащaта на Сидоренко е "вторият човек" в "Рособоронэкспорт" и това му дава много големи връзки, и когато обсъждахме, че можем да влезем с нашия проект в Европа през България", някой го свързва с Христо Маринов, който е представен като лобист и е изглеждал "впечатляващо". След като учредяват дружеството обаче, "просто нищо не се случва". Пред Bellingcat Ерик Дугъл казва, че ще направи всичко възможно, за да прекрати участието си.

Версията на третия съдружник в "Сентри Секюрити" - Методи Митев, съвпада изцяло с тази на Ерик Дугъл. "Всичко остана на ниво учредяване на дружествата - ходихме да гледаме терени във Враца, но нищо не се случи. Правя постоянни опити да закрия тези фирми, но без успех", каза Методи Митев пред "Капитал". Той е категоричен, че инициативата се е провалила заради Христо Маринов. На въпрос как може да бъде открит Маринов Митев отговаря: "Това е въпрос за един милион долара."

През 2016 г. Христо Маринов учредява още две юридически лица - "Болкан инвестмънт енд мениджмънт" и сдружението "Народно единение", като двете са регистрирани в Дома на Москва на ул. "Раковски" 92 в София.

Общото между всички тези дружества е това, че или никога не са подавали отчети, или това е било отдавна, а от публикуваните документи става ясно, че те не са имали никаква дейност.

Над националния интерес

За познанството си с Маринов Методи Митев казва, че е станало през общи познати: "Той ми помогна за една чудесна инициатива - докарахме в България чудотворната икона "Успокоение на злите сърца", а след това и ме срещна с Карпов, с когото работих по инициативата за създаване на школа по шах по неговата метода в различни български градове", разказва Методи Митев.

Инициативата пропада след изказването на руския шахматист в предаването "Тази сутрин" по бТВ на 19 юни 2017 г., че кирилицата е дошла в Русия от Византия. "Тогава казах, че докато не се извини, аз няма да продължа. Личното ми мнение е, че той е изключително почтен човек и думите му бяха сложени в устата от друг", обясни той, визирайки Маринов.

Заради изказването на Карпов премиерът Бойко Борисов отменя срещата си с него. Същия ден обаче руският шахматист и Христо Маринов са приети радушно в сградата на Висшия съдебен съвет от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров. Там руският депутат играе шах със следователи и прокурори.

Раздялата на Маринов с другия му български съдружник не е по-различна. "Той се разграничи от мен, след като разбра, че не мога да поставя нищо над националния интерес. Обяви ме за американски агент", каза Хаджиев. За Маринов той казва: "Изключително харизматичен и много добре поставен в Москва. Той е острието на руското бойно копие в България, но, уви, не е в ръцете на българския национален интерес."

До редакционното приключване на броя от "Атака" не са отговорили на въпросите на "Капитал" за връзките им с Христо Маринов.

 

Вестникът публикува интервю със самия Христо Маринов:

Известно ли ви е до ПП "Атака" да е стигало финансиране от Русия?
- Лично аз не разполагам с такива факти.

Какъв пост заемате в "Атака"?
- Бих бил щастлив да заемам пост в управляващата коалиция, но, уви.

Имате редица съвместни фирми с руски граждани, които имат политически обвързаности. Как изградихте тези връзки?
- С искреност и честност, амбициите ми са били да се инвестира в България и неведнъж съм организирал срещи в Министерството на икономиката, но след анализ на реалността партньорите ми са оценили инвестиционния климат като рисков.
Сега в май месец съм поканил "Евро-азиатската асамблея на народите", на която съм член и в която членуват повече от 60 националности, с надеждата, че ще се заинтересуват от инвестиции в България.

Как направихте връзката с италианските ви съдружници и има ли общо това съдружие с вашето посещение със Светлозар Лазаров в Италия през ноември 2017 г. и срещите с представители на "Лига"?
- Да, бяхме на посещение с г-н Лазаров (когато беше секретар на ПП "Атака") в Италия, където бяхме посрещнати много радушно, тъй като много от идеите ни съвпадат с "Лига" по въпросите по незаконната миграция, младежката безработица, демографията. Националните въпроси над всичко друго!

В една от тези фирми фигурирате с фамилията Делинов. Според публикации от 2010 г. от местната преса човек с имена Христо Делинов от Хасково е бил издирван чрез Интерпол от беларуските власти. Как ще коментирате тези факти?
- Глупости! /news.bg

Main Menu