Печат на тази страница

Газпром спира транзита на газ за Турция през България

13 Мар 2019 23:11

 

"Газпром експорт“ е уведомил официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция. Това ще се случи от януари 2020 година, съобщи агенция „Блумбърг“. За писмото потвърди пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова.

Сегашният договор между "Газпром Експорт" и "Булгартрансгаз" е до 2030 година. Още в краяна на 2018-а обаче бе съобщено, че страната ни иска да трансформира договора в ангажимент на руската компания да резервира капацитет от бъдещото трасе на "Турски поток".

Промените възлагат конкретни задачи за изпълнение до края на 2018 г. и сред тях е и регулиране на въпроса с транзитния договор, който "Газпром" иска да прекрати, тъй като от 2020 г. смята да спре да използва Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония и да пренасочи доставките по "Турски поток". Съгласно договора обаче "Газпром Експорт" е длъжна да плаща транзитни такси на България, дори и да не ползва капацитета на тръбата до 2030 година.

Министър Петкова е заявила, че България си запазва правото да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите до 2030 година транзитни такси. Българските власти ще предприемат тази стъпка, ако страната ни бъде включена в трасета на втората тръба на "Турски поток".

Main Menu