Дончев призна, че институционалният модел у нас не е десен

14 Мар 2019 15:48

Висока добавена стойност, иновации, дигитализация. Това според вицепремиера Томислав Дончев са отправните точки на българската държава в икономическата сфера, но те не са крайна цел.

Общо 14 иновативни звена ще бъдат създадени по примера на София Тех парк, но проблем се оказва стопанисването на вече съществуващите. Дончев беше категоричен, че участието на държавата е задължително.

БВП в сравнение с 1987 година е два пъти по-висок, отчетено с нивото на инфлация, сочи историческа справка на вицепремиера Томислав Дончев.

По думите му обаче имаме ограничена възможност да продаваме.

Според вицепремиера наука и индустрия трябва да се обединят в името на развитието на икономиката. За производство и равномерно разпределение на националното богатство настоя Дончев.

"Не само нормативната ни база, а и институционалният модел не е адекватен на нуждите", подчерта Дончев.

По думите му това не дава възможност за десен подход в икономическата сфера, затова предстоят промени.

"Закони и наредби се сменят лесно, мислене и модели се сменят трудно, изтъкна Томислав Дончев, според когото тази задача е колективна.

В дискусията се включи и председателят на Арбитражния съд към Българска стопанска камара проф. Огнян Герджиков, който изтъкна, че не е нормално правилата на играта в бизнеса да се сменят, докато играта тече.

"Имаме нестабилно законодателство, което е бич за българския предприемач", подчерта Герджиков.

Той посочи като пример Закона за енергетиката и отпадането на преференциалните цени за ВЕИ. Като друг пример и световен рекорд Герджиков посочи 134-те изменения в Кодекса за социално осигуряване до момент. "Абсолютен световен рекорд", изтъкна Огнян Герджиков./news.bg

 

Main Menu