От ДСБ обясняват на Жоузеф Дол защо не искат коалиция с ГЕРБ

14 Мар 2019 15:51

От ДСБ обясняват на председателя на ЕНП Жоузеф Дол и демократичната проевропейска общност в България защо е невъзможна коалиция с ГЕРБ.

В открито писмо към председателя на ЕНП Джоузев Дол, от партията на ген. Атанас Атанасов изразяват своята загриженост за бъдещето на Европейския съюз.

Според представителите на Демократи за силна България е невъзможен общ с ГЕРБ фронт срещу разрастващия се популизъм, национализъм и евроскептицзиъм в семейството на ЕНП.

Причината, според ДСБ е, че с действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво.

Според ДСБ заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП, започна да изглежда компрометирано сред българските граждани. Това може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори.

От ДСБ припомниха и гласуването на наказателна процедура срещу партията на Орбан - Фидес. За разлика от противопоставянето на водещи фигури от европейската десница, петимата депутати от ГЕРБ гласуваха срещу резолюцията. Така управляващата партия у нас отново постави България в периферията на Европейския съюз, пишат от ДСБ и изтъкват как е гласувал техния евродепутат Светослав Малинов - "срещу авторитаризма на Орбан".

От ДСБ са категорични, че на 20 март ще гласуват за излизането на ФИДЕС от ЕНП.

Като допълнителен мотив от партията изтъкват и предоставеното политическо убежище в Унгария на бившия македонския премиер Никола Груевски. Освен, че е осъден в собствената си държава на лишаване от свобода, той е най-големия българомразец в последните години, забавил евроинтеграцията на страна си, категорични са от ДСБ.

"Не по-малко обезпокоителен е проруският курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кьовеши за европрокурор. Така управляващите от ГЕРБ и "Патриотите", заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз", пишат от ДСБ.

Те изтъкват като доказателство за позициониране на ГЕРБ извън ядрото на проевропейските представителите на ЕНП в Европарламента и гласуването на резолюцията за прекратяване на преговорите за членство с Турция.

На финала от партията на Атанас Атанасов се надяват на достойно място на български евродепутати в ЕНП след изборите за ЕП на 26 май./news.bg

 

Main Menu