Печат на тази страница

Кой е новият председател на Комисията по финансов надзор

15 Мар 2019 10:40

С пълно единодушие Народното събрание избра единственият кандидат Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Кандидатурата му подкрепиха 134-ма депутати. Гласове „против” и „въздържали се” нямаше.

До избор на нов председател на Комисията се стигна след като Карина Караиванова подаде оставка, за да отиде на работа в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Кандидатурата на Атанасов бе издигната от депутати от "Атака". На 13 март той бе изслушан от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Преди да положи клетва като председател на Комисията за финансов надзор, Бойко Атанасов подаде оставка като зам.-председател на комисията, отговарящ за инвестиционните посредници.

След избора му Бойко Атанасов благодари на депутатите за гласуваното му доверие и положи клетва от парламентарната трибуна. „Предстои ни много работа и се надявам, че тя ще бъде в колегиалност и активен диалог с бизнеса“, заяви той.

КФН е специализиран държавен орган, който обединява регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система - капиталовия, застрахователния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване. Тя е създадена на 1 март 2003 г. със Закона за Комисията за финансов надзор и независима от изпълнителната власт институция, като за своята дейност се отчита единствено пред Народното събрание.

Бойко Атанасов има магистърска степен по Планиране и прогнозиране на икономическите системи.Между 1996 и 2006 г. е на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите. От 2006 до 2017 г. работи в системата на Националната агенция за приходите (НАП), включително до 2017 г. като изпълнителен директор на НАП.

От май 2017 до октомври 2017 г. е зам.-министър в Министерството на финансите с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция „Данъчна политика“ в МФ и наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция „Митници“, Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта. /БГНЕС

Main Menu