СДС ще преговаря с "Демократична България" за евроизборите

15 Мар 2019 20:56

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с "Демократична България" (обединението между ДСБ, "Да, България" и Зелените - б.р.). Решението е взето на Националния съвет на СДС, съобщиха от пресцентъра на партията.

Сините поставят условие за обединявана около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел. Според СДС в общата позиция трябва да присъства и работата за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика. Позицията трябва да се противопоставя на идеята за Европа на различни скорости, да се работи против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи под заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

От СДС заявяват още, че избраният (те) кандидат (и) и техните партии от коалицията трябва да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на Европейската народна партия (ЕНП) и ще останат в нея до приключването на мандата си.

"За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него", подчертават от партията и настояват в наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е: КП "Демократична България - СДС".

От СДС искат подреждането на листата за евроизборите да стане чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде между първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент. Националният съвет очаква отговорите на поставените към "Демократична България" въпроси до 22 март. От партията съобщават, че се дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори и с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с европейски избори. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в Ловеч.

Вчера стана ясно, че редседателят на ЕНП Жозеф Дол изпрати писмо до лидерите на българските формации, членуващи в семейството и ги призова: ГЕРБ, ДСБ, СДС и ДБГ да създадат "общ фронт" и да се явят обединени на европейския вот на 26 май. По думите му това е "отговорен избор".

 

"Само заедно ще можем да избегнем разпиляване на гласове, което би облагодетелствало популистите и антиевропейските сили. Само работейки заедно можем да постигнем максимално представителство на ЕНП в следващия европейски парламент и да гарантираме, че нашият водещ кандидат Манфред Вебер ще бъде следващият председател на Европейската комисия", е заяви Дол.

От ДСБ обаче заявиха, че съюз с ГЕРБ е "невъзможен" - защото партията на Бойко Борисов "с действията си доказа, че е част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действа в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво".

Днес пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред bTV, че разчита посланието на Жозеф Дол като призив да се ограничи разпиляването на гласове от ЕНП.

"По принцип участваме самостоятелно на избори, но на първите европейски сме включвали човек от партията на Мозер, подкрепяли сме и Димитър Абаджиев, който беше от ДСБ.Винаги сме отваряли и възможността за гражданска квота", каза той.

Main Menu