Елена Йончева е водач на листата на БСП, би Станишев с 20 гласа

17 Мар 2019 18:50

Елена Йончева е водачът на листата на БСП за евроизборите, реши червеният пленум след тайно гласуване.

Тя е получила 95 гласа, а Сергей Станишев 75, научи OFFNews, преди резултатите да бъдат обявени официално.

БСП да гласува едновременно за първо и второ място в евролистата си, поиска по-рано на пленума президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той бе подкрепен от Елена Йончева, която е основният му конкурент за водач като фаворит на ръководството.
Така двамата дадоха знак, че не искат БСП да излезе разделена от пленума.

Нинова обаче категорично отхвърли предложението и обяви, че ще се гласува по устав. По думите й не е задължително Станишев изобщо да е в евролистата на БСП за изборите през май. Тя е дала за пример други председатели на европейски формации, които не са евродепутати.

Нинова търси разделение в БСП, е мнението на Станишев. Той припомнил на председателя на БСП, че трудно ще управлява без подкрепата на ПЕС.

Ако половината излезем от пленума с чувство на победители, а другата е готова за реваншизъм, не се включи
в кампанията и чака ръководството да се издъни, за да се поиска оставката му, на какви избори отиваме, попитал президентът на ПЕС в реч пред форума.

Бях един от първите, които поздравиха Елена Йончева за резултата, това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, пред журналисти след Пленума на БСП, във връзка с резултата от гласуването, което определи Елена Йончева за водач на листата на партията, предаде Агенция „Фокус“.

Той определи резултата си от тайното гласуване на Пленума за водач на листа за евровота като достоен.

„Първо, аз искам да благодаря за пореден път на тези над 200 общински конференции на БСП, които са ме номинирали в евролистата на БСП. Също така и на хората, които застанаха на тази кампания зад мен. Казах много ясно в моето изказване: няма да ги предам. Участвах в това състезание именно с тази мисъл и с тази морална подбуда. Много аргументи вече ги казах и преди това. Второ, аз може би бях един от първите, които поздравиха Елена с резултата за нея. Опитах се, както предполагам вече сте чули да потърся и предложа на Националния съвет изход, който да позволи да излезем обединени с волята да спечелим тези избори“, каза Станишев и поясни, че протегната му ръка не е била приета.

"В момента имаме два дефицита в БСП, единият на диалога и разговора, защото силните решения се постигат чрез разговори. Вторият дефицит е този на доверието. Ние излязохме от парламента, за да гарантираме честни избори и трябва да покажем това и с действията в партията", заяви Станишев.

Президентът на ПЕС заяви, че оттук нататък ще направи така БСП да се събере, а не да отиде „подскачайки на един крак“ в състезанието. „Целта е да стигнем първи“, обясни още Станишев и допълни, че отговорността за това е на ръководството на партията.

Main Menu