Строителна фирма съди журналист

18 Мар 2019 08:59

 

Строителната компания "Трейс" заведе дело срещу Иво Божков - журналист, блогър и столичен общински съветник, заради срив на акциите й.

Фирмата твърди, че заради негов Фейсбук статус от 28 август 2018 г. нейните акции са се обезценили, което е довело до загуби за 1.4 милиона лева. Заведеният срещу Божков иск е на стойност 117 000 лева, съобщи news.bg.

В блога си той определя претенциите на "Трейс" като абсурдни, тъй като сривът на акциите е настъпил по-рано: "Спад на акциите настъпва ден по-рано, на 27 август 2018 г., след като министър Нанков, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и зам. главния прокурор Борислав Сарафов заявяват, че държавата ще съди компанията изпълнител на пътя, на който на 25 август загинаха 20 души."

Става дума за катастрофата с автобус в покрайнините на Своге, при която се оказа, че е имало проблем с пътната настилка.

 


"Фронталната ми борба срещу корупцията и разхищението на данъците ни нямаше как да мине без последствия. Свободното ми изразяване на мнение и критики, както и конкретни действия свързани с качеството на изпълнение на обекти на фирма "Трейс", ми доведоха показно дело." - пише Божков.

Той напомня, че историята започва през есента на 2017 година с широко обсъждания ремонт на бул. "Дондуков", последван от други подобни проекти в центъра на София.

"Всички си спомнят скандала около обществената поръчка, чиито параметри бяха променени по време на изпълнението ѝ, защото общината беше забравила, че паветата са културна историческа ценност. Всички си спомняме критиките, които гражданите, неправителствените организации като "Спаси София" и аз като общински съветник и гражданин показвахме ежедневно. Въпреки усилията ни чрез градивна критика и умоляване да бъдат взети професионални павьори, ръководството на общината се провали и не успя да предотврати некачествено поставяне на павета." - пояснява Иво Божков.

На 1 декември 2017 година обектът е приет и пуснат, но при падналия дъжд - още през същия ден, шахтите за отходна вода се оказват запушени и на ъгъла на улиците "Левски" и "Дондуков" се образува огромна локва.

"Скандализиран и бесен от поредното доказателство за мърлявото изпълнение на обществената поръчка, публикувах снимка, която показваше състоянието на булеварда в деня на приемането на обекта. Малко след това бях посъветван да не ги споменавам повече в статусите си, защото ще отделят едни пари, за да ме държат в съда." - споделя общинският съветник.

"Бях бесен отвъд предела, защото за разлика от бул. Дондуков, където неравните павета амортизират колите на софиянци, на пътя за Своге вече имахме човешки жертви. (...) Погледите на цялото общество, включително и моят, се обърнаха към изпълнителя на отсечката, след като на 27 август министър Николай Нанков в компания на Сотир Цацаров и Борислав Сарафов официално обявиха, че държавата ще съди фирмата и следователи с жандармерия влязоха в централата. (...) На 28 август реших да споделя наблюденията и мислите си относно обществените поръчки на общинско ниво.
На 31 август Борисов поиска и получи оставките на трима министри заради катастрофата. Разследването продължава и днес, но резултат няма.
На 22 януари 2019 получих призовка за съда." - посочва Божков, като уверява, че няма да спре битката с корупцията.

Той споделя, че няма да може да посрещне разходите по адвокатската си защита и се обръща към гражданите за подкрепа.

"Качествената защита за съжаление не е безплатна, за това се обръщам към всички свободни граждани, за да потърся символична малка финансова подкрепа от максимален брой хора. След като спечеля това абсурдно дело и задължа разходите по него да ми бъдат върнати, ще даря обратно всички получени от вас пари, за важна кауза свързана с бъдещето на България - децата." - споделя общинският съветник, като в блога си посочва начините, по които хората могат да му окажат подкрепа.

"Трейс" е сред най-големите изпълнители на обществени поръчки в областта на пътната инфраструктура у нас. По данни, цитирани от Иво Божков, фирмата е спечелила 108 поръчки за близо един милиард лева, без да се отчитат проектите на нейни дъщерни дружества.

Освен срещу Иво Божков, компанията е завела искове срещу ГД БОЕЦ и други 12 независими организации и медии на обща стойност 1 милион и 400 хиляди лева (по 117 000 лева от всеки).

Main Menu