По-строги санкции срещу неизрядни съседи готви МРРБ

18 Мар 2019 16:19

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи. По думи на директора на дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Гергана Благиева има голям интерес от страна на обществото към промените, които в момента се изработват за подобряване на управлението на етажната собственост.

Благиева посочи, че в момента тече дискусия за промени в Закона за етажната собственост. Предложения се събират до 15 април, след което те ще бъдат обсъдени за включване към новите текстове на закона, обясни тя и допълни, че всеки ден се получават по 10-15 предложения по темата. Благиева уточни, че много от тях са свързани със санкции за неизрядните собственици и регистрацията на етажната собственост в общинските администрации.

Въз основа на постъпилите предложения може да се заключи, че много от гражданите подкрепят идеята таксите за управление и поддръжка, които са дължими и неплатени към етажната собственост, да се подават към общината, която впоследствие да ги събира заедно с местните данъци и такси.

В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание в етажната собственост и който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата, обясни Благиева. По тази причина се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Целта е контролът за изпълнение на правилата за поддръжка на общите части в сградата да се повиши. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилището, категорична бе Благиева.

Тя посочи, че сред предложенията е и отпадането на таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж. Това обаче не е добро решение според нея.

По тази логика живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи, обясни тя и заключи, че ще се търси механизъм за по-справедливо разпределение на таксите в зависимост от етажа и дела в общата собственост./news.bg

 

Main Menu