Как се стигна до гафа на полицията с лютивия спрей по време на протест? (ВИДЕО)

18 Мар 2019 19:52

Динамично променящи се атмосферни условия в центъра на София са причината за самообгазяването на полицаи с лютив спрей по време на протест в събота. От СДВР информираха, че по време на натискане на спрея времето е било нормално, след което обаче посоката на вятъра се обърнала, заради което служителите на реда се подлютили. От полицията уточниха, че освен разплакани граждани и полицейски служители, не е имало пострадали хора. Протестното шествие с искане за смяна на управлението, нова конституция и борба с корупцията обиколи главните институции - мина през Народното събрание, Министерския съвет и Президентството, след което се отправи към бул. „Витоша”, пише Дарик. 

 

Яснота по случая внесе комисар Борислав Муеров, началник „Охранителна полиция” в СДВР. Той уточни, че в съботния ден 250 души самоволно тръгнали по улиците на столицата. За да няма съприкосновение, най-добрият вариант бил служителите да използват лютив спрей:

„Както знаете там самата обстановка и местоположение на сградата, там са доста променящи се атмосферните условия, вятър е, течението се променя. Когато е натиснал бутонът на спрея, е било нормално, но впоследствие се обръща теченето на вятъра и се получава тази ситуация, че всички са пострадали от лютивия спрей“, каза Муеров.

 

Групата протестиращи е започнала броене от 10 да 0, след което се насочила към полицейската техника, допълни Муеров. Притиснати от другите протестиращи, няколко души от участниците в протеста са „изхърквали”, заради което органите на реда били принудени да използват спрей.
Мия Язова в директен сблъсък с главния прокурор на

Информацията допълни началникът на отдел „Специализирани полицейски сили“ комисар Радослав Стойнев:

„По преценка на полицейския служител, той е преценил, че трябва да използва това помощно средство, за да предотврати ситуацията. В действителност в конкретния случай понесохме и ние, полицейските органи, въздействието на това помощно средство, но вследствие на употребата му, ситуацията беше прекратена и освен разплакани граждани и част от полицейските органи, нямаше пострадали хора“.

Main Menu