Александър Симов: Разединението в БСП е само медийно твърдение

19 Мар 2019 13:18

Партията е консолидирана, в БСП няма никакво разединение, това е само медийно твърдение. Резултатът от изборите неприятно ще изненадат всички, които смятат, че левицата е разделена". Това обяви в предаването "Тази сутрин" депутатът от БСП Александър Симов по повод коментарите след последния пленум на партията, на който Елена Йончева победи във вътрешни избори Сергей Станишев и ще е водач на листата на социалистите на евровота.

В левицата има хора, които са разочаровани от това, че Станишев не е избран за водач на листата, но те са 0,01%, уточни Симов.

Според него предложението на лидера на ПЕС пленума да определи водещата двойка за листата не е бил план за обединение, а предложение за сделка. Не схващам нетърпението на Станишев точно на този пленум да бъде посочен като втори или първи, допълни депутатът.

 

Пленумът ще реши дали Станишев въобще ще присъства в листата на БСП на изборите за Европейски парламент, напомни Симов. Той лично се е разочаровал от поведението на лидера на ПЕС и не е сигурен дали би гласувал за него.

Относно липсата но комуникация между Сергей Станишев и лидера на БСП Корнелия Нинова той каза: "Когато има нарушен диалог, никога не е виновна само едната страна".

Темата днес коментира и заместник-председателят на ПГ на БСП Весела Лечева. "Бях готова да се закълна далеч преди кампанията, че Сергей Станишев сам ще се откаже от номинацията за листата", каза тя в ефира на "Здравей, България" и добави: "Той може да бъде полезен и встрани от листата, само като президент на ПЕС и щеше да се издигне в очите на всички", коментира тя. И допълни: "Струва ми се странно, когато искаш да спечелиш, да убедиш българските граждани, да спечелиш тяхното доверие, да залагаш начело на листата човек, който е обременен от миналото с наслагвани недоволство и недоверие. В крайна сметка дългото лидерство в партията и управлението на страната събра недоволството заради натрупани грешки поради други причини. Няма начин да не се изхабиш".

 

Лечева настоя, че според част от депутатите от партията не може Станишев и Елена Йончева да бъдат заедно в листата за евроизборите. "Може би някои се опитват да внушат, че ние ще предложим на българската общественост някакъв латино сериал, но може би и това даде повод на много от делегатите от конференцията да кажат своето твърдо убеждение дали Сергей или Елена да бъдат в листите. Те казаха, че няма как и двамата да останат в една листа", обясни каза заместник-председателят на ПГ на БСП.

 

Медийният дебат за подреждането в евролистата на БСП се прехвърли в социалните мрежи. На профилите си в социалната мрежа Фейсбук двама идеологически противници - десният Евгений Дайнов и левият Петър Волгин, се възпротивиха на агресивния тон на соцръководството към президента на ПЕС Сергей Станишев.


Ето какво е написал в профила си Евгений Дайнов:

"Ясно е от две години, че на всички избори Нинова ще намира начин да съсипва кампанията на БСП така, че винаги ГЕРБ да печели. От месеци се чудя, този път какво ще измисли, та да изтика ГЕРБ на първо място. Гледам я по телевизора в момента. Измислила е как отново да си торпилира партията: перманентна война срещу Станишев и ЕС ВМЕСТО предизборна кампания за европейски избори. Така тя отново ще накара хората да гледат на ГЕРБ като на проевропейска партия. Миналия път тя еднолично подари на ГЕРБ допълнителни четвърт милиона гласа. Колко ще са на тези избори? Интересно, какво ще й даде ГЕРБ в замяна?"

Малко по-късно темата коментира и Петър Волгин:

"С Елена Йончева начело на евролистата БСП има всички шансове да спечели предстоящите избори. Тя не само е прекрасен журналист, тя е и безкомпромисен боец. Затова и постоянно я атакуват. Защото се страхуват от нея. Убеден съм, че ръководството на социалистическата партия взе правилното решение, поставяйки Елена Йончева начело. Също така не приемам и хейта по адрес на Сергей Станишев. Той има своите привърженици и тяхното мнение също трябва да бъде уважено. Ако го сложи на избираемо място в листата, Корнелия Нинова ще покаже, че е лидер, издигнал се над дребните вътрешнопартийни боричкания".

Main Menu