Султанка Петрова нямала вина за ниските пенсии, а НОИ

19 Мар 2019 15:01

Зам.-социалният министър Султанка Петрова прехвърли изцяло вината за намаляването на пенсиите на 30% от възрастните хора на НОИ. ”Промяната на формулата е направена без обществено обсъждане”, призна тя в предаването „Здравей, България”.

 

„Експерти от НОИ правят анализ на ефекта от промяна на формулата за изчисление на пенсиите. Нека да ги изчакаме и да видим какво ще е тяхното заключение”, призова Петрова. Тя не можа да обясни защо вместо увеличаване на пенсиите, както обещават ОП, се стига до намаляване.

 

„Аз не съм специалист по тези въпроси. Отговарям за други политики, като например за активния живот на възрастните хора”, каза социалната зам.-министърка. Тя започна да говори за обучение на хората цял живот, за социалните дейности на хората в пенсионна възраст.

 

Попитана как при минимална пенсия възрастните мъже и жени могат да бъдат активни, Петрова отговори, че се грижат за тези хора, като им се представят храни и им се доплаща отоплението. Тя обеща, че след като НОИ направят анализ на ефекта от промяната на формулата за изчисление на пенсиите, ще дискутира отново темата.

Main Menu