ЕС е готов да отложи Брекзит до 22 май

22 Мар 2019 06:42

Лидерите от Европейския съюз ще се съгласят да дадат на Великобритания отсрочка за Брекзит до 22 май, но само при условие, че британският парламент одобри следващата седмица споразумението на премиера Мей за напускане на съюза.

Предвид факта, че Обединеното кралство няма да участва в изборите за Европейски парламент, удължаване на срока след 22 май не е възможно, пише в проектодокумента, одобрен тази вечер от лидерите от страните членки на ЕС.

Отбелязва се също така, че Европейският съвет не одобрява да бъдат внасяни промени в сделката за Брекзит: "Всеки едностранен ангажимент, изявление или друго действие трябва да бъдат съвместими с буквата и духа на Споразумението за оттеглянето".

Окончателният текст на документа обаче ще бъде приет в петък, когато завършва сесията на Европейския съвет във формат ЕС-27. Не са изключени промени в текста през следващите часове, отбелязва Би Би Си.

По-рано днес, само осем дни преди планираното за 29 март излизане на Великобритания от Европейския съюз, Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит до 30 юни.

Main Menu