Една от 10 жени на възраст над 15 години вече е преживяла кибернасилие

23 Мар 2019 19:35

 

Една от 10 жени вече е преживяла кибернасилие над 15-годишната си възраст. Това сочи статистиката според изложението на комисар Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП - МВР, представено днес в Стара Загора на международната конференция "Жените на Балканите в следващите 100 години", организирана от Зонта клуб. А проучванията показват, че 1 от всеки 3 жени ще бъде подложена на някаква форма на насилие през живота си. С развитието на технологиите и с тяхна помощ все повече са жените и момичетата, заплашени от кибернасилие и кибертормоз.

Това може да бъдат както виртуално блудство и изнудване, така и киберпреследване и разпространение на лични данни в мрежата. Особено разпространени са насилствената порнография, така нареченото "отмъстително порно" - качване на порно изображения, без лицата на тях да са дали съгласието си за това, електронно подпомагане на трафик или заплахи за изнасилване и дори за убийство. Особено опасни са "романтичните измами", които под прикрието на сладки думи и обещания целят да се докопат до парите на жертвата.

Заради тези и други опасности, които дебнат в социалните мрежи, експертите съветват жените и момичетата да настройват профилите си на "лични", да не приемат приятелството на непознати, особено на хора, които са съмнителни - имат публикувана само 1 снимка и са слабо активни в интернет. Явор Колев съветва още жените да не дават информация за себе си, особено пък такава, по която те могат да бъдат открити физически - например къде работят или кои заведения посещават. /24chasa.bg

Main Menu