Очаква се през месец май да започнат преговорите за Ф-16

25 Мар 2019 19:31

 

Очаква се през месец май да започнат директните преговори за закупуването на американски изтребители Ф-16 за българската бойна авиация.
Това заяви пред БНР заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на конференция за членството на страната ни в НАТО.

Американската страна проучва изискванията на българското министерство, каза Запрянов.

По думите му сега тази заявка трябва да бъде анализирана и остойностена от другата страна. След това "да се срещат" финансовите възможности, които заделяме с това, което ни се предлага. По думите на Запрянов ценовото предложение трябва да мине през Американския конгрес. Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети България, осемте, категоричен е зам.-военният министър.

Американският посланик Ерик Рубин посочи, че с придобиване изтребителите, България ще покаже желанието си да играе активна роля като член на НАТО.

"Това не само ще освободи България от зависимостта от руско и съветско оборудване, но изборът и стратегически за сътрудничество със САЩ, което ще продължи десетилетия. Така както предните години САЩ са инвестирали над 300 милиона долара в обучение и отбранителни проекти", смята Запрянов.

По време на своето изказване пред присъствалите на форума президентът на България (2012-2017 г..) Росен Плевнелиев призова за пълноценна интеграция. Според него програмата на правителството трябва да е до 2030 г. А модернизацията да е изпълнена с партньорите в НАТО.

"Да купим мъничко от сухопътните машини, защото може би има политически проблем със самолетите или утре да купим мъничко от фрегатите, защото може би други ден ще има проблем със сухопътните машини. Да не говорим за бивши империи, на които продължаваме да наливаме пари за тяхното остаряло военно оборудване, вече над 30 години. Купете ги от нашите партньори в НАТО", каза Плевнелиев.

Main Menu