Ананиев: Данаил Кирилов е лош избор за министър на правосъдието

04 Апр 2019 16:11

Европейска партия "Волт" категорично не приема и се противопоставя на номинацията на Данаил Кирилов за министър на правосъдието.

„Категорични сме, че човекът, който в полунощ се опита да обезсмисли преференциалния вот в съглашателство с ДПС, не би трябвало да има необходимия кредит на доверие, за да оглави толкова важен ресор в изпълнителната власт, от който хората очакват прозрачност и реална промяна“, заяви водачът на листата на "Волт" България Настимир Ананиев.

Саботажът на мажоритарния вот, който беше предотвратен след организирания протест от "Волт" и твърдата ни позиция по темата, целеше единствено спокойствието в партийните централи, които искат да определят на избираеми места само „послушковци“. По този начин не само не уважават своите собствени избиратели, но щяха да се дискредитират волята на българските граждани в избирателната система, а и на демокрацията като цяло.

Смущаващото в случая е, че като председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов така и не пое отговорност за скандалното решение с мажоритарния вот. Стигна се дори до комична ситуация, при която промени изцяло позицията си под натиска на премиера Бойко Борисов и накрая уж тръгна да брани преференциите. По този начин за пореден път показа на обществото, че му липсва каквато и да било политическа последователност и логика, които са крайно наложителни за министерски пост. Това, между другото, се доказва и от политическото номадство на Кирилов, който до преди 10 години беше общински съветник в София от квотата на БСП.

 


Призоваваме премиера Борисов да изтегли кандидатурата на Данаил Кирилов с оглед на компрометиращите действия при опита за замразяване на преференциалния вот. Смятаме, че подобно предложението е израз по-скоро на късата юридическа скамейка в ГЕРБ, отколкото възможно решение за тежките проблеми в Министерството на правосъдието. Припомняме, че ЕК редовно критикува България заради тежките нарушения в този сектор. Освен това лошото правосъдие е в основата на решението на Холандия и Германия да блокират членството ни в „Шенген“. Именно поради тези причини се нуждаем от последователен експерт с визия и мотивация да подобри значително правосъдието, което да осигури достоен и европейски живот за българските граждани.

Европейска партия "Волт" следи с особено внимание и имотните скандали по най-високите етажи на властта и администрацията. Смятаме за адекватна реакцията на Прокуратурата, която започна проверка. Все пак съветваме изпълнителната власт да се въздържа от призиви и вмешателство в съдебната система, тъй като по този начин се компрометира разделението на властите.

Основен въпрос относно ситуацията в Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е всъщност има ли опозиция в лицето на БСП в българския парламент. Въпросът ни е риторичен, тъй като всички 5 политически субекта от 44-то Народно събрание са едно цяло и представляват 30-годишния преход и статуквото в България.

БСП могат да инициират процедура по отстраняване на председателя на Антикорупционната комисия, но когато ти самият си затънал в корупционни сделки до шията, по-добре да седиш приклекнал и извън парламента.

Политическият съвет на "Волт" България е категоричен, че народните представители трябва да изпълняват своя морален дълг и да работят в полза на гражданите, което е част и от тяхната клетва, която дават при встъпването в длъжност. Това обаче трудно се осъществява, когато депутатите не се появяват в Народното събрание, където трябва да направят реалната промяна, а обикалят страната като поредната PR акция.

Main Menu