Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България

12 Апр 2019 13:20

Народното събрание обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа "за".

Вносители на предложението са депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС - Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, Милен Михов и Симеон Симеонов.

В мотивите за предложението се посочва, че инициативата за обявяване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е подета от Инициативен комитет и е подкрепена от Общинския съвет в града. Вносителите представят града като ключов не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност. В духовните представи на българите цели седем столетия - от 1186 г. до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица, посочват те.

Според вносителите обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България е символичен жест към града в навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и няма да има други административни и финансови последствия.

Доц. Милен Михов от ОП заяви, че решението има не само символен характер, но е и много важен знак на държавнотворческа приемственост. Втората българска държавност и възраждането на модерната българска държавност са събрани във Велико Търново, посочи той. Михов припомни, че с малки изключения, всяко Велико народно събрание е провеждало първото си заседание във Велико Търново. Той предложи да се възроди тази традиция и всеки нов български парламент да тръгва по своя път с полагане на клетва във Велико Търново.

Проф. Станислав Станилов от ОП каза, че ще подкрепи решението, но призова да се приеме закон за старите български столици, за да има равнопоставеност за Велико Търново, Велики Преслав, Плиска.

Main Menu