Дончев: Не вярвам на “ спонтанни протест “, в които участват десетки хора с качулки

13 Апр 2019 08:33

Не вярвам на “ спонтанни протест “, в които участват десетки хора с качулки, а някои с маски и въоръжени с бомбички. Редовните бойни групи от футболни хулигани бяха активирани в Габрово, за да представят справедливия обществен протест срещу бездействието на МВР при циганското насилие като народен бунт.
Тези групи услужливо се появяват последните десетина години, когато на олигарсите замирише на власт. Употребата им е многостранна. Виждали сме ги в София преди първата оставка на Борисов, когато скандираха: “ Бойко - курво “! Виждали сме ги във Войводиново и Катуница, където светкавично и организирано се появиха. Виждали сме ги обаче и на протестите в защита на Пирин, където едрите момчета с голите глави се мотаеха на групи около протестиращите и се опитваха да ги респектират и плашат. Тогава, тъй като и аз протестирах в София ги снимах за спомен, заедно с организатора им - прошарен мъж на средна възраст.

 

Същият модел младежи държаха агнешки главички с маски на лицата пред ВСС, “ протестирайки “ срещу Лозан Панов. Общото в действията на тези групи е, че те се появяват в моменти на смут и обществено недоволство в обществото с цел да предизвикат още по-голям смут, суматоха и хаос. Те се активират през тарторите на футболните агитки и винаги се появяват, плашат или безчинстват с цел. Целите им се залагат от конкретните интереси на олигархията, която периодично сменя любимците си. Когато настоящият властови фаворит престане да им е полезен, тогава се активират агитките за да предизвикат със съучастието на медиите “ революционна “ ситуация, която да доведе до смяната му. Задкулисната власт разчита на отделни, понякога случайни събития като габровския случай на циганско насилие, за да отприщи общественото недоволство. В момента активизирането на червената социология в комбинация с подозрителното утихване на ДПС на политическия фронт ме навежда на мисълта, че групичката с общи интереси на Пеевски и Доган е решила да се възползва от ситуацията, да разклати сериозно властта на Борисов и да го смени.

 

Тази групичка напоследък работеше в удивителен синхрон със Цветанов и с колаборацията си с него в парламента трайно го легитимира като негласен лидер на мнозинството. Отстраняването на Цветанов променя статуквото и ги кара да търсят начини да отслабят или дори отстранят формалния му шеф. Габровските “ народни бунтове “ имат двояка цел. На първо място те отклоняват вниманието от апартаментния скандал и главния му причинител. На второ - разклащат властта на Борисов. Евентуалното отстраняване на Борисов и правителството му ще върне Цветанов в играта, защото политиката ще се осъществява не през парламента, а през ГЕРБ. Както всички знаем дясната му ръка има огромно влияние и власт в партията чрез гъстата мрежа от свои приближени в структурите и местната власт. При оставка на правителството хората на Цветанов по кметства и общински съвети остават единствен финансов източник за ГЕРБ на местните избори и той ще си прибере бързо и прагматично партията без усилия. Вероятно това е конкретната цел на политико-икономическия кръг Доган-Пеевски, а може би и още няколко олигарси с многостранни интереси като пристанищен бизнес, банкиране, медии, хазарт и футбол, ситуативно привлечени в компанията с цел запазване и увеличаване на получените при управлението на Борисов монополни икономически предимства.

 

Червените и оперетните им “ опозиционни “ усилия са само необходим миманс за действителната и задкулисна битка за властта. “ Хората в сянката “ нямат нищо против Борисов и Нинова да водят предизборните си битки и взаимно да се дискредитират, заплашват и обиждат стига да се подготви плавно почвата за замяната им с новите удобни “ лидери “. При червените има цял списък мераклии за поста на Нинова, но Гергов винаги е налице да менажира преговорите и процеса на “ оздравителни промени “ в партията. При управляващата партия претендентът е един и той, работейки за избори и структури работи за себе си и тези зад него. Дали Борисов вижда това?

 

Вероятно да, но дългото и относително комфортно пребиваване във властта го е накарало да позабрави как и с чия помощ влезе в нея, как я получи цялата и в чия полза я упражняваше вече десет години. Сега му припомнят това. Убеден в харизмата си и “ правейки политика “ на международната сцена Борисов допусна да се изградят мрежите на взаимни зависимости, които донесоха обогатяване не само на него и личния му кръг, но и обогатяване и сила на апарат, който вече не може да контролира.

 

Начело на този апарат е бившата му дясна ръка, която може да се превърне в негов наследник в партията. Парадоксално, но Борисов може да излезе от тази ситуация само с продължаването и пълното изконсумиране на апартаментния скандал и използване на инерцията му за окончателно отстраняване на реалния съперник за поста му! Битката е тежка, задкулисна и с използване на всички явни и неявни ресурси и съюзници!

 

Коментар на бившия депутат от НДСВ Владимир Дончев, Фейсбук

Main Menu