Габрово се готви за мащабен протест

13 Апр 2019 09:51

Без инциденти приключи третият протест в Габрово, който се проведе снощи, съобщиха от полицията на извънреден брифинг относно ситуацията в града.

Протестът започна мирно от централния площад на града. Близо 800 демонстранти се събраха пред сградата на Общината въпреки и за пореден път отново поискаха от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани, пише news.bg.

Не може повече да се стърпи, щом те са оправдани, защитени, нахранени, без да ходят на работа, без да си плащат сметките, без да плащат данъците, а ние се трудим, да кажем, че това стига, заяви един от демонстрантите.

Шествието премина по централните улици и булеварди на града и затрудни движението. Жандармерията препречи с плътен кордон пътя на протестиращите към къщи, обитавани от ромски семейства. Това породи недоволство сред хората, които ги освиркаха. Тогава обаче униформените свалиха шлемовете и щитовете си и бяха аплодирани от протестиращите. Така на практика протестът приключи.

От полицията съобщават, че са били изградени няколко контролно-пропускателни пункта, през които са били допускани демонстрантите. При проверките са били установени седем лица без документи за самоличност, които са носели боксове и палки. Те са били отведени в районното управление, където са им били съставени актове за административно нарушение.

 

Очаква се днес отново да се състои масов протест. Органите на реда посочват, че все още няма официална информация дали към него ще се присъединят и хора от други градове, но МВР има готовност за предотвратяване на евентуални ексцесии. Поредната демонстрация ще започне около 18.00 часа.

”Нося оставката си в джоба от първия ден, в който станах кмет. Няма проблем да я подам”, заяви пред Нова телевизия кметът на Габрово Таня Христова по повод поискната ѝ оставка от протестиращите.
"Искам още веднъж да заявя, че в Габрово няма ромски махали и целенасочено заселване на роми. Всички институции сме допуснали грешки. Моята грешка явно е в това, че не успях да убедя габровци, че в нашия град наистина няма концентрация на роми. Няма и ромски махали и това гражданите го виждат. Нямам информация колко хора са придошли в града. Ние раздаваме общински жилища на социално слаби, които са живяли най-малко 10 години в Габрово. Още от миналата година сме започнали разрушаване на незаконни постройки в един квартал на Габрово. Тази година разрушаваме необитаеми постройки, в които могат да се самонастанят хора. Към момента сме разрушили три такива къщи. Когато има напрежение, наше основна задача е да върнем спокойствието", добави Христова.

Main Menu