Конституционните съдии с открито заседание във Велико Търново

15 Апр 2019 08:37

Членовете на Конституционния съд заседават във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, съобщи bTV. Тържественото открито заседание е тази вечер в музей "Възраждане и Учредително събрание".

В сградата, където преди 140 години е приет първият ни основен закон, пред конституционните съдии приветствия ще отправят президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Атанас Семов ще представи основния доклад за 140-ата годишнина от приемането на Търновската. Гост на заседанието ще бъде Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано през деня Букикио ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет".

Честванията днес включват и научна конференция, а историкът проф. Милко Палангурски ще представи монографията си "Бащите на Търновската конституция".

В музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде открита изложба "Учредителите. Търново и българската държавност".

В нея, освен лични вещи на първите ни законотворци, посетителите ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и архиерейската корона на Видинския митрополит и български екзарх Антим I, който е бил председател на Учредителното събрание.

Вечерта президентът Румен Радев ще връчи почетен знак на читалище "Надежда". Неговата история започва преди 150- години.

Main Menu