Румен Радев за Иво Христов: Всеки може да се кандидатира за евродепутат

15 Апр 2019 19:15

Президентът Румен Радев обяви, че не е свалил доверието си от началника на кабинета си Иво Христов след решението му да се кандидатира за евродепутат от листата на БСП.
„Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да направи своя избор“, каза Радев и допълни, че според конституция гражданите имат правото и свободата да се кандидатират за изборни длъжности.

"Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична Европа", посочи Радев.

Президентът обясни, че Христов е обсъдил с него участието си в евроизборите, но решението е било лично негово.

"Всички знаем, че бъдещето на България е да бъде все по-пълно интегрирана в една обединена и силна Европа. За да можем да бъдем пълноценно интегрирани, ни трябват компетентни и свободомислещи хора, хора с капацитет, които не само да отстояват нашия интерес, а които да мислят и да работят тази Европа да става по-единна и по-просперираща", допълни Радев.

 

Държавният глава коментира и напрежението в Габрово след нападението на служител в супермаркет.

Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем, каза Румен Радев.

 

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата.

„Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.

Президентът е във Велико Търново за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Пред журналистите там Румен Радев заяви, че създателите на първата ни конституция са оставили завети за политическата мъдрост и за народния суверенитет, както и най-важното – законите да се правят от народа и за народа.

„Ще пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, заяви държавният глава.

Main Menu