Печат на тази страница

Oтбелязваме 140 години от приемането на Търновската конституция

16 Апр 2019 08:16

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция. Заседанието ще започне в 10.50 часа в залата на Учредителното събрание след възстановка на събитията от 1879 г.
Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм "Рождество на св. Богородица" в 9.00 часа.

 

Вечерта в 20.30 часа ще има тържествена заря-проверка на площад "Цар Асен I". Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

 

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция.

 

Честванията започнаха вчера с тържествено заседание на Конституционния съд в страопрестолния град. Участваха председателят на парламента и президентът. Държавният глава Румен Радев коментира теми като евроизборите и напрежението в Габрово.

 

Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в ЕП, които да отстояват българския интерес в условията на една по-динамична Европа. - Той поиска ли Вашето съгласие? - Разбира се, че го поиска и мога да заявя, че президентството не е феодална институция - всеки е свободен да прави своя избор, каза президентът Румен Радев.

 

Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. И според мен, трябват два паралелни подхода в този случай. Първият - това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. А вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност, каза още той.

 

Според държавния глава, това са ниското образование, липсата на трудова заетост и липсата на чувство за отговорност пред обществото.

Main Menu