Томислав Дончев: Чувствителността в Габрово е по-висока, но хората не са расисти

17 Апр 2019 20:56

 

Никога не съм късал връзка с действителността. Това за политика е много сериозно състояние. Това е болест, която често върлува сред политиците.'' Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Така той коментира протестите в Габрово след побоя над продавач от група роми и ескалацията на гнева на хората. „До голяма степен си причиних сам това, а ми искат оставката. Никога не ходиш там, където може да те освиркват. Но аз съм мъжко момче и реших, че мога да се изправя пред проблемите, а не да се крия“, призна той.

„Чувствителността в Габрово е по-висока, но хората не са расисти. Това е гняв и бунт срещу по-големите права, които притежава някой. Хората са чувствителни от това някой да живее на гърба на другите. Гневът им е справедлив. Хората настояват за мерки, които да донесат по-голяма справедливост. Категорично социалните плащания трябва да бъдат обвързани с посещенията на децата в клас.“, подчерта вицепремиерът.

„Идеята на социалните плащания е държавата да ти помага, за да не умреш от глад и студ. Само че когато нарушиш закона и бъдеш санкциониран, държавата не може да те глоби от тези средства“, отбеляза Дончев.

 

„Оставката освен всичко друго може да изглежда и като бягство от отговорност. Преди да стана политик имах успешна кариера в друга сфера. Тя би осигурила нужното спокойствие, но би била и предателство към хората, които са те избрали.“, смята политикът от ГЕРБ.

Томислав Дончев коментира скандала с апартаментите на властта: „Скандалите разрушават доверието на гражданите. Един политик без доверие е нещо. Нишката между него и гражданите, ако се скъса, няма да се свърши нищо, за което е бил избран“. По отношение на твърденията, че има трусове вътре в ГЕРБ, Дончев каза: „Аз не искам службата на никого. При нас вътрешно противопоставяне не стои. Лидерството в партията е ясно и няма борба за това. Богатството на една партия е, когато обединява различни хора“. „Кой какво е придобил и се е облагодетелствал е въпрос на проверка. Тези скандали в дългосрочен план ще имат траен ефект“, убеден е вицепремиерът.

„Държавата трябва да правораздава, без да се стреми да смаже някого. Целта е да се опита да предпази някого от зловредното влияние на друг. Има дефицит по темата справедливост. Когато има такова усещане, че държавата не е способна да я осигури на гражданите си, всичко останало няма смисъл“, категоричен е Дончев.

„Аз искам да сме по-добри от другите“, каза още той.

Main Menu